профили

Жаклин Бувие

Жаклин Бувие

Рождена дата: 28.06.1929
Пол: Жена

Жаклин Бувие, по-известна с фамилиите на двамата си съпрузи Кенеди и Онасис, е легенда на стила. Мнозина я смятат за примерна и безукорна гранд дама. За съжаление обаче, истинската Джаки май е доста различна от този образ.

Две години, след като умира, а сметките по наследството й са окончателно направени, се оказва, че Жаклин Бувие – Кенеди – Онасис е оставила на дъщеря си и своя син едва 43,7 милиона долара. Пишем „едва”, защото в началото на 90-те, когато гранд дамата предава Богу дух, първоначалните оценки на експертите са за 200 милиона долара, които е завещала в пари, акции, къщи, бижута, предмети на изкуството. Това са пари, които днес са равностойни поне на половин милиард в зелено. Новината е шокираща за света, а най-вече за децата на вдовицата на великия американски президент Джон Кенеди (син на един от най-заможните хора в Съединените щати) и на най-богатия човек на 60-те и 70-те години на миналия век – самия Аристотел Онасис. В доклад на главния прокурор на САЩ, който излиза по случая, се изразява недоволство, че донякъде противно на волята на починалата, съвсем малрка сума отива за благотворителност. Но нали самата тя е похарчила, или е по-добре да се каже

„потрошила” лудите пари, оставени от нейните съпрузи!

Даже най-песимистичмните оценки на богатството, което вдовицата оставя след смъртта си през 1994 г., оценяват състоянието й на 73 милиона долара. Реалистите говорят за минимум 100 милиона, а пресата цитира мненията на финансисти, които смятат, че заради легендите Джаки, Кенеди и Онасис, стойността особено на къщите, автомобилите, роклите, бижутата и другите принадлежности, съвсем нормално „цената” скача до 192 „милки” в зелено. Най-потресени са в Библиотеката „Джон Ф. Кенеди” в Бостън с половин милион, който им се пада след подялбата от децата на Жаклин. А трябва да са доволни – мнозина други организации с идеална цел, които тя приживе е подпомагала, си остават само с надеждите...
Децата също не са особено щастливи. Получавайки 2,5 до 5 пъти по-малко пари, отколкото са очаквали, те се задължават от майка си в продължение на 24 години да дават по някой долар за цял куп благотворителности. Хитро са заобиколени някои закони и някои къщи на вдовицата са отредени направо на внуците й. За целта е сформиран

фамилен тръст C & J Foundation, който Дарина Павлова ще имитира след 9 г.

Но за нея – в следващия епизод от вестникарския ни сериал...На децата Кенеди е съобщена още една неприятна новина. За наследените от тях имоти за 18 милиона, данъчните искат 23 милиона долара под формата на данъци и такси. На всичко отгоре, според ужасяващото завещание през 2018 г. баба Джаки изисква внуците й да получат от управлението на състоянието, което оставя 98 милиона долара. Как да стане чудото – богаството да скочи от 43 до 98 милиона, остава тайна.
Дъщерята и синът на Кенеди и неговата вдовица решават да използват брандовете на своите родители и да закърпят бюджета си. Те излагат на търг разни работи, наследени от майка им и оценявани на 6 милиона долара и вземат за тях 34,5 милиона долара. Посредник им е „Сотбис”, откъдето естествено вземат някой процент, но поне 30 „милки” остават за наследниците. Те се светват и за друго – вместо да платят 55% данък за акциите, наследени от Онасис, те успяват да намерят точка в закона, по която цакат само 28 на сто. Те правят и други хитрини като например частичен отказ да наследят разни неща. За какво им е например оригиналът на доклада „Уорън” за убийството на татко им, оценен на невероятните 449 000 долара като наследство.

$120 000 000 са завещани на Джаки само от Онасис

Това пише в завещанието на милиардера, който оставя 800 000 000 долара на своята дъщеря Кристина. Когато получава парите и имотите от втория си съпруг, Жаклин е смятана за най-заможната вдовица в целия свят. Защото това наследство се прибавя към другото, което идва при нея като наследница на първия й съпруг Джон Фицджералд Кенеди – първородния наследник на хипер богат ирландски клан.
Онасис е толкова щедър, че оставя на децата на президента Каролайн и Джон – и двамата тийнейджъри – съответно на 17 и 14 години по онова време, по 15 милиона на човек като наследство, въпреки обтегнатите си отношения с тяхната майка Джаки. Светът е впечатлен, тъй като вече е информиран, че докато Аристотел Онасис умира в болница в Париж, тя е на другия край на океана. Сестра й твърди през пресата, че тя е била отчаяна от факта, че не е била до Ари, ала всички знаят, че бракът им винаги е бил пиарски, „по сметка”, както се казва, а особено в края си е истински шок и ужас. Освен това, лекарите ясно казват на Джаки, че на Онасис му остават броени дни живот, така че тя би могла да остане до леглото му през тях, както прави дъщерята на милиардера Кристина.
Малцина знаят, но без да иска, самият Кенеди насърчава Жаклин да дружи с Аристотел, като я праща след като губят втория си син през лятото на смъртоносната за президента 1963 г., на разходка с лодка в компанията на бизнесмена. Белият дом е поразен, че наесен Онасис е един от малкото специално поканени в тесния кръг на президентското погребение. Тя не крие, че гъркът играе ролята на нейна опора и утеха в тежкия момент.
Когато се оженват, не живеят никога заедно като двойка, но задължително се чуват всеки ден от различните краища на света. Иначе гранд дамат не понася тежкото му пиянство, страстта му към бузукито и към правенето на секс навсякъде по всяко време. Вдовицата в бяло смята, че има други жени за тези работи, тя предпочита ролята на господарка, която стои встрани от долните забавления.
Джаки има собствен бюджет от 300 000 долара годишно – по 1000 долара на ден, което в днешни пари е поне 3 пъти повече. Тя, разбира се, хитрува и пише много свои сметки на фирмата на мъжа си „Олимпик Еъруейз”, както си признава пред самия писател Труман Капоти, а той пък го споделя с широката публика. Така спестява от бюджета си и живее наистина нашироко.
Двойката се сближава покрай най-тежкия удар в живота на Онасис. Това е смъртта на сина му Александър в самолетна катастрофа през 1973 г. Джаки е до него, сякаш усеща, че и нейният собствен син Джон Ф. Кенеди Втори ще загине по същия начин.
След това обаче съпругата оставя мъжа си на неговата яхта и се прибира в своя дом на Пето Авеню – 10-стаен апартамент нейна собственост, който си купува от наследството на президента, в имението си в Ню Джърси през уикендите, в любимата им с Кенеди къща на Хаянис Порт, във вилите си в Кан или в Акапулко.
Повечето недвижимости са й спомен от брака с Кенеди, както и малко известната колекция невероятни бижута, подарявани й от легендарния държавен глава на Америка. Тя е вманиачена на ювелирна тема, даже сама прави дизайн и на стари години дори изработва скъпоценности. Джаки, която е голяма фенка на Шанел, а модистка №1 също й е почитателка, обожава перлите. Но рядко се появява с диамантите – многобройни при това, от Van Cleef and Arpels. Прочутата марка е безотказния лек срещу семейни драми. Винаги, щом първата двойка на САЩ се скара, президентът поднася на съпругата си бижу от супер престижната марка. Джаки никога не отказва и винаги прощава, когато види пръстен, гривна, огърлица или друг ювелирен шедьовър от световния хай бранд. Важните поводи също носят на първата дама по някое украшение от бутика й – рождени дни, годишнини от сватби, раждане на деца, включително на двете преждевременно загубени от прочутото семейство, инаугурация, знакови посещения в чужбина – съкровищницата на Джаки се попълва неудържимо и светкавично. И тя няма нищо против.

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !