профили

Георги Мишев

Георги Мишев

Рождена дата: 03.11.1935
Пол: Мъж

„Хубав край – хубави хора” – тази велика реплика, която вече 42 години е станала всенароден лаф е от филма „Преброяване на дивите зайци”.

Негов сценарист е Георги Мишев. Същият човек, който слага в устата на Филип Трифонов незабравимите думи „една боза от шест” като негов повод за флирт с невероятната Невена Коканова.

Тази есен роденият през 1935 г. Георги Мишев ще навърши 80 години. Завършил ветеринарен техникум, а после ориентирал се от истинските към политическите животни с диплома на журналист, той в крайна сметка финишира като писател. Ала голямото му дело са няколко филмови сценария.
 
Първият е за късометражния игрален „Ако не иде влак”, вторият е за късометражния, но документален „По улица Раковски”. От трети опит Георги Мишев създава първия си, при това пълнометражен филм като сценарист. „Момчето си отива” се превръща в класика и от 1972 г. не спира да се гледа. Историята на младежа може би има биографични елементи. Едва ли има някой, който да не си спомня филрта му с Невена Коканова като бозаджийка и вечната молба на влюбения: „Една боза от шест”.

Следващите три години са още по-силни. В тандем с режисьора Едуард Захариев, несправедливо позабравен в наши дни, Георги Мишев прави сценариите на два феноменални филма. Първият е „Проброяване на дивите зайци”, където Ицко Финци изрича култовата реплика „Хубав край – хубави хора”. А следващият проект „Вилна зона” е най-забавната и тъжна ирония на соца и на българската еснафщина, направена 14 години преди режимът да падне от власт.

„Кучета и котки може, а прасета не може, така ли”

Това пък е лафът, който до днес се цитира от правения преди 41 години по сценарий на Георги Мишев не по-малко смешен и болезнен „Селянинът с колелото”. Тя превръща Георги Русев в суперзвезда, засенчила главния герой Георги Георгиев – Гец, а впоследствие и в народен артист, благодарение на образа, който му създава, а той го експлоатира удивително в удивителната комедия „Дами канят”.
 
Там лафовете на Георги Русев са неизброими, а цяла сюжетна линия от реплики на всеки от героите според неговия натюрел е „един мъж трябва...”. Поставянето на мъжката суперзвезда Стефан Данаилов, който като автоинструктор подкарва всички най-известни красавици на българското кино от различни поколения, се получава хит не само на 1980 г., но и до днес е любим филм на милиони. „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи” – репликата, с която Ламбо сваля всяка мацка, която пожелае, става общонационална шега. Явно самият „първи партиен и държавен ръководител” при соца – другарят Тодор Живков, също много харесва филма. Защото на следвата 1981 г. на Мишев е присъдена тутлата „Заслужил деятел на културата” – свидетелство за правителствено признание на таланта му.


Между тези продукции Мишев пише още няколко успешни сценария, които познаваме като любими филми: „Не си отивай”, „Самодивско хоро”, „Матриархат” и др. – прави и по 2 филма на година.

След триумфа през 70-те, 80-те години не са силни за комедиографа


След „Дамите канят”, Мишев само два пъти е автор на реализирани сценарии до 1989 година. После след още десет години отново става обществено обсъждана личност. Поводът е авторството на сценария за твърде оспорвания, но и много гледан сериал на Българската национална телевизия „Дунав мост”. Ако авторът има провал, то определено е този филм, който е далеч от класата на другите им общи проекти с режисьора Иван Андонов. Макар и пълен със звезди, следващият и последен засега реализиран сценарий на Мишев – „Патриархат”, също тв сериал, отново се оказва не дотам успешен. Излиза точно преди десет години.

Понеже на старта на епизода споменахме политическите животни, не можем да пропуснем факта, че през 1990 г. писателя, журналиста и сценариста Георги Мишев, макар бивал „заслужил деятелна културата” при Бай Тошо, е избран за депутат от опозиционния Съюз на демократичните сили на първите  свободни избори след падането на режима на Живков. Някой ще каже, че човек се оказва нагаждач. Но няма да е прав

Именно шегаджията оглавява Комитета за Русе


Това е първата и почти единствената опозиционна организация в България още по време на соца, макар и в самия му залез. Тогава интелектуалци и общественици се обединяват, за да дадат гласност на проблема с обгазяването на дунавската ни столица от обгазяването на румънски химически комбинат. В опита си да защитят русенци, хора като Георги Мишев като лидер, Нешка Робева и Светлин Русев като членове, които минават за любимци на рижма, се оказват в немилост заради проявата на характери позиция.

Гонят ги откъдето могат, правят кампания за очернянето на всеки от тях. Никого обаче не успяват да прекършат.

Политикаата не донася дори пари на сценариста, за разлика от положението на другите политици. Депутатът във Великото народно събрание днес живее с мизерна пенсия около 300 лева. Поне около 24 май министърът на културата Вежди Рашидов се сети за идващата 80-годишнина на Георги Мишев и го отричи с награда „Златен век”.

Новини

Неразказаните истории на Георги Мишев

Тази неделя, 22 май, точно в 9 ч. по bTV, не пропускайте...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !