профили

Хиндо Касимов (11.10.1934-24.071986г.)

Хиндо Касимов (11.10.1934-24.071986г.)

Рождена дата: 11.10.1934
Пол: Мъж


Хиндо Касимов е един от най-незаслужено позабравените ни заслужили артисти от времето на соца. Едва малко повече от година той успява да се порадва на своята титла, която му е присъдена заедно с тази на неговия най-добър приятел и постоянен сценичен партньор повече от 2 и половина десетилетия Васил Попов.

Гочоолу и Дочоолу от „Господин Балкански” – пиесата на Георги Данаилов по „Бай Ганьо” на Алеко, поставена в чест на 60-годишнината на Георги Калоянчев в главаната роля, постоянна естрадна двойка хумористи, неразделни и на тв екрана, както в сценки, така и в мюзикъли. Хиндо Касимов и Васил Попов много често са възприемани като дует от публиката, сравним единствено и само с други гениални сатирици от тяхното време, работещи в тандем – Георги Парцалев и Енчо Багаров.
Дошъл от морето, „гларусът” каца в Сатирата, когато там попада и столичанинът от улица „Кокиче”. Годината е 1960 г. Хиндо и Васо – и двамата родени през 1934 г., се събират в театъра, още преди в него да дойде третият набор от групата им Мито Манчев, а също така преди трупата да се нанесе в сегашния си дом на ул. „Стефан Караджа”. Касимов и Попов работят в смешния театър още, докато играе на чужди сцени и преди Тодор Живков да вземе сградата на бивш ТЕЦ от МВР и да я даде на артистите.

Класическият дует обаче се ражда в радиото

Не на сцената. Двамата актьори са поканени на съвместен запис в редакция „Хумор, сатира и забава” – друга голяма емблема на соц.хумора. Пасват си и решават да правят скечове и сценки по естрадите.
По онова време на онова, което сега наричаме „участия”, му се казва „халтура”. Това са концерти на големи стадиони, но и за празници на градове, села и паланки, в заводи и фабрики, даже в ТКЗС-та, а също в училища, читалища, по абитуриентски и абсолвентски, а също по новогодишни балове. И не спират 25 години до смъртта, дошла без време при Касимов през 1986 г.

Другият най-близък човек на Хиндо е съпругата му Сета. Тя също е легенда на онова време. Сигурно забелязахте, мче тази седмица „По света и у нас” отбеляза своята 55-годишнина. Режисьор на централната емисия новини на единствената по време на соца национална телевизия е именно жената на Касимов. По онова време нещата са съвсем различни. И режисьор наистина си трябва.

Новините имат следобедна репетиция

преди да грейнат на екрана в 8 вечерта Чичко Филипов, Георги Ламбрев или Димитър Игнатиев в компанията на говорителките Христина Христова, Любинка Нягулова, Веселина Александрова, Мария Янакиева. Всеки текст е пронумерован, прошнурован, подписан от 4-ма началници и чак тогава може да излезе в ефир. Но не и преди да се постави подходящата дикция и другите масрафи на занаята. Всичкосе прави по наука, а диригент на цялото шоу е Сета Илиева.
Разделена между театъра и телевизията, дъщерята на артистичното семейство Мария Касимова, днес известна публицистка, започва кариерата си в българския отговор на перестроечния вечерен тв хит от Русия „Взгляд”. БНТ пуска „Формула 5”. Нейна партньорка пред камерата е Наталия Симеонова. А светската тематика е поверена на сегашната кралица на политическите анализи Валерия Велева.
Това обаче не е достатъчно Касимови да влязат в „елита” на Сатирата, в който влизат „народните артисти” Калоянчев, Мутафова и сие. Хиндо и не търси тази съмнителна почест. Той предпочита компанията на верните другари – само „заслужили артисти” – Попов и Манчев. А също на диригента на Сатирата – театърът си има собствен оркестър – Димитър Вълчев.

Маестрото е автор на „Една българска роза”

и заедно с приятелите артисти прави хумористичния вариант на „Златния Орфей” – „Златния кос”, пише им буфо опери и оперети. Васил Попов е главно действащо лице като надарен певец, но и Хиндо е във вихъра на танца. Неслучайно той участва и в култови мюзикъли на БНТ като „Михал Мишкоед” и „Криворазбраната цивилизация” на Хачо Бояджиев.
Друг член на златната компания е също позабравената напоследък Мариана Аламанчева.

Красавица и невероятен талант, в месомелачката на сатиричната трупа, като дори характер като Татяна Лолова не издържа докрай и бяга от диктата на Стоянка Мутафова, тя е изтласкана от центъра на вниманието. Заедно с нейния партньор Петър Софрониев – авторът на мега хита на Васил Найденов „Казано честно всичко ми е наред” и едно от най-острите пера на супер популярния при соца сатиричен и хумористичен вестник „Стършел”, както и на много известния в онези години „Вечерни новини”, двойката е важна част от веселите купони на една епоха, която освен че отдавна отмина, едва ли някога ще се повтори като тържество на софийската бохема.
 

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !

*}