профили

Васил Попов

Васил Попов

Рождена дата: 25.06.1934
Пол: Мъж

Мезонет с огромен двуетажен прозорец и колекция от чанове на втория етаж в мъничка кооперация с много зеленина наоколо в най-престижната част на „Лозенец” до Японския хотел. По времето на соца това беше стандарт не просто за „народен артист”, ами нагоре. Но „резиденцията” си беше заслужена от „заслужилия артист” Васил Попов, който преди дни стана на 81 години.

Васо и Беба бяха една от най-известните двойки в софийската бохема от 70-те и 80-те години. Не просто известен актьор от Сатирата и от естрадата, а прославен в артсредите кулинар и невероятен певец – Васил Попов беше истинска легенда. Заедно с прителите му и негови колеги в същия театър Димитър Манчев и Хиндо Касимов и съпругите им интелектуалки това бе славна компания.

Тримата артисти стават заедно „заслужили” през 1984 г. в чест на тяхната обща 50-годишнина, заедно с други двама ветерани на Сатирата – Петър Пейков и Вели Чаушев, които

също са класика, но не са същата класа

Васо Попов и Мито Манчев, както ги наричаха всички, са момчета от центъра на София и заедно решават да се проват за актьори. Подготвя ги, доколкото може предвид възрастта си най-старият жив по онова време артист Иван Попов. Така ги подготвя, че Васо го късат на изпитите в Академията, която по онова време не е още дори ВИТИЗ, а се казва ДВТУ – ще рече Държавно висше театрално училище. Младежът Попов от улица „Кокиче” е много разочарован, защото не знае, че злото е за добро.

Класира се от втори опит в театралното училище и то в един клас все с бъдещи титани и народни артисти – Константин Коцев и Николай Бинев с неговата  съпруга Домна Ганева, която също като състудента си Васил стига само до „заслужила”. После е пратен „по разпределение”, както е задължително при соца, в Сливенския театър, където отново „попада на хора” – артсемейството Иван Кондов и Росица Данаилова, бъдещия му колега в Сатирата Георги Кишкилов. Оттам се пренася във Видин, където работи за малко по покана на Хачо Бояжиев. Двамата са катапултирани в София – Васо в Сатирата през 1960 г., а режисьорът – в БНТ. Години по-късно Хачо ще вземе Попов в култовата си тв комедия „Криворазбраната цивилизация”, която 40 години не спира да се върти на екрана и отдавна е класика.
В смешната трупа съдбата го събира със стария боен другар Мито Манчев и с новото попълнение в групата им Хиндо Касимов. С единия са неразделен

тандем на белот с парола: „Мама е болна”

С нея означават липсата на хубави карти. С другия са неразделен дует на естрадната сцена – участията им са по празници на градове и села, на стадиони и по заводи, в концертни зали и на балове. Когато Хиндо си отива без време, малко след получаването на титлата „заслужил артист”, Попов зарязва т.нар. в онези години „халтура”. За неговите приятели ще разкажем повече в посветените на тях епизоди от нашия сериал, а сега ще се фокусираме върху Васо.

Той играе най-много в киното и в телевизията от тройката. Няма как да се забрави образът му от „Момчето си отива”, където е художник – духовен баща на главния герой Ран, както и неговата роля в поредицата „Демонът на империята”, с хонорара от който си купува апартамента, в който живее. Но най-запечатан в съзнанието на публиката със сигурност е като Бай Милчо от сериала на бТВ „Столичани в повече”. За него това е нещо като връщане към живота

С малко над 300 лв. пенсия

и останал самотен след смъртта на съпругата си Беба. Нейният край е повод да посегне на себе си. Двамата са идеално семейство, но уви нямат деца. Беба при соца избира чуждите филми, които българската публика гледа. Разболява се от рак, който обаче е установен късно, когато няма какво да се направи. Останал без нея след дългите десетилетия съвместен живот, Попов има само една компания - баджанака му и известен поет Петър Караангов, който е най-близкият му приятел, особено след загубата и на Хиндо Касимов, и на Мито Манчев. У тях обаче пада и се ранява. Лежи с месеци в болници. Там му и идва идеята за самоубийство, но опитът се оказва неуспешен. Актьорът се възстановява и новата роля в тв сериал го връща към живота. На екрана си партнира с неговата партньорка повече от половин век Стоянка Мутафова. 12 години по-млад, Васо я нарича както всички в Сатирата „кака”. Но също е „звяр”. Според него народната артистка е истинско чудо и „нож в гърба на медицината”. Казано е с уважение, но и с малко тъга. Защото Стоянка и Калата като големите авторитети в трупата са една причина „заслужилите артисти” като нашия герой и приятелите му да не успеят да разгърнат докрай талантите си. Утре очаквайте нашия разказ за Димитър Манчев, който умееше да направи от Хамлет комедия. 

Новини

Почина големият актьор Васил Попов

Почина големият наш актьор Васил Попов , съобщи БНТ....

Васил Попов “върти” любов с Мутафова

Към звездния състав на „Столичани в повече“...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !