профили

Георги Кордов

Георги Кордов

Рождена дата: 27.03.2015
Пол: Мъж

Георги Кордов е роден и израснал в Хасково, като там през 1946 г. прави първи стъпки в певческите си изяви. Той е солист в ученическия хор, участва в Републиканския фестивал в София през 1947 г., където получава първа награда. През 1947 г. печели диплом за отлично представяне на Световния младежки фестивал на младежта и студентите в Прага. През 1948 г. постъпва в Средното музикално училище в Пловдив, завършвайки специалностите „пеене“ и „дирижиране“.

През 1953 г. започва да учи „оперно пеене“ в Българска държавна консерватория в София. Същата година става най-младия член на създадения същата година първи у нас мъжки вокален квартет, в чийто състав влиза и Аспарух Лешников. Те изпълняват както популярни, така и класически произведения, сред които песни на Франц Шуберт, Роберт Шуман, Едвард Григ, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и др. През 1954 г. се представя на първото общобългарско състезание на майсторите на естрадното изкуство. Завършва през 1957 г. при Елена Орукин, а също учи и при Драган Кърджиев. От 1958 до 1963 г. пее в Ансамбъла за песни при Българското радио. В периода 1960-1964 г. пее във вокалният квинтет „Приятели на песента", в който изпълнителя си партнира с Данаил Николов, Ангел Заберски, Моис Леонов и Атанас Парашиков и осъществяват активна звукозаписна и концертна дейност. В периода 1963-1975 г. е солист на „Естрадата при Българска народна армия“. В Българското радио и Българската телевизия певеца прави първите си записи.

Георги Кордов представя своя музика на Световния фестивал на младежта и студентите в Хелзинки през 1962 г., фестивали в Сопот и Полша през 1965 г., „Златният елен“ в Брашов през 1968 г. Носител е на II награда от фестивала в Рен през 1965 г., на II награда за изпълнение на III фестивал „Златният Орфей" през 1967 г., на IV награда от конкурса за „Музикалната купа на Европа” през 1970 г. в Берн, съвместно с Йорданка Христова и Богдана Карадочева. Гастролирал е многократно в СССР, Чехословакия, Румъния, Югославия, Куба, Финландия, Франция, Швейцария и Полша.[1]

Георги Кордов в бил солист на квинтет „Мелоди“ и квинтет „Студио 5“. От 1974 до 1995 г. е преподавател по пеене в Естрадния отдел на Българска държавна консерватория. През последните години от живота си преподава и в Нов български университет.

Първи опити за композиране на песни прави в музикалното училище в Пловдив, но първата му публикувана песен е „Неделя след обед“ по текст на Богомил Гудев и аранжирана от Развигор Попов, с която печели II награда на третия фестивал „Златният Орфей“ през 1967 г. Следват песните „Всяка обич е песен", „Миг за другите“ от 1968 г., „Небето над мен“ от 1971 г., „В началото на любовта“ от 1973 г., „Години, години“ от 1973 г. и др. Георги Кордов изпълнява музика на Йосиф Цанков, Емил Георгиев, Георги Робев, Жул Леви, Андрей Бендерлийски, Светозар Русинов, Енгелберт Хъмпърдинк, Жак Брел, Хоуги Кармайкъл, Хосе Фелисиано, Стиви Уондър и др. Сред популярните му песни са „Свири хармонико“, „Приказка“, „Альоша“, „Вечерна песен“, „Ти идваш любов“, „Брезите и момичето“, „Искам да те помня все така“, „Созополска приспивна“ и др.

Удостоен е с орден „Кирил и Методий“ I степен през 1975 г. и орден „Народна република България“ III степен през 1985 г.

Георги Кордов е емблематичен певец за българската естрадна музика през 1960-те години. Най-характерни за неговия изпълнителски стил са лиричните балади, изпълнени с изразителност на вокалната интерпретация и с богата оркестрация за съпровождащия оркестър.

Новини

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !