профили

Мерил Стрийп

Мерил Стрийп

Рождена дата: 22.06.1949
Пол: Жена

Обявявана за “последната холивудска легенда” както от публика и критици, така и от свои знаменити колеги (сред тях Клинт Истууд, с когото си партнира в Мостовете на Медисън),  Мерил Стрийп е безспорно една от най-великите актриси в историята на киното.
Родена е на 22 юни 1949 година в Съмит, Ню Джързи. Истинското й име е Мери Луис Стрийп. Завършва школата по драматично майсторство към Йейлския университет. Дипломната й работа е в пиеса, наречена Жабите. Изпълнява я заедно със Сигърни Уивър. Двете правят представлението в плувния басейн на колежа. Първата роля на филмовата богиня в киното е в Джулия през 1977 г. Първата й номинация за Оскар пък е на следващата година за Ловецът на елени. През 1979 година прибира златната статуетка за Крамер срещу Крамер. След това прибира нова за Изборът на Софи. Емблематични роли прави в Музиката на сърцето, Мостовете на Медисън, Стаята на Марвин, Извън Африка, Къщата на духовете, Жената на френския лейтенант, Манджурският кандидат, Смъртта й отива, Дяволът носи Прада... В допитване на сп. Импайър през Интернет бе обявена за най-добрата жива актриса. Омъжена е за Дон Гъмър. Има 4 деца от него. Изучавала е тайните на оперното пеене и цигулката.
Мерил счупи дългогодишния рекорд за актьор с най-много номинации за Оскар със своята 13 кандидатура за престижните академични награди. Носителка е на 2 Оскара, пет пъти е получавала "Златен глобус" от 20 номинации общо. За "Оскар" бе предложено и изпълнението й в "Адаптация".

Новини

Мерил Стрийп по време на карантината

Мерил Стрийп не скучае по време на изолацията....

Дъщерята на Мерил Стрийп се развежда

Грейс Гъмър – средната дъщеря на Мерил Стрийп,...

Мерил Стрийп с огненочервена визия

Мерил Стрийп изненада всички свои фенове, когато се появи...

Мерил Стрийп ще е председател на Мет Гала 2020

Трикратната носителка на „Оскар“ Мерил...

Мерил Стрийп показа класа на филмовия фестивал в Торонто

Никой не може да оспори огромния талант на Мерил Стрийп -...

Мерил Стрийп се сдоби с първо внуче

Легендарната холивудска актриса Мерил Стрийп стана баба,...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !

*}