профили

Харисън Форд

Харисън Форд

Рождена дата: 13.07.1942
Пол: Мъж

Харисън Форд е роден на 13.07.1942 година в Чикаго.
Той е един от култовите американски герои в киното. Участва в седем от най-големите блокбастъри, правени някога. Кариерата му е блестяща. Цялостният приход от филмите му се равнява на 6 милиарда долара, като безспорно това е най-голямата сума, спечелена от актьор в историята на Холивуд.
През 1973 пробива с участието в популярния филм “Американски графити”, но истинска звездна слава постига през 1977, когато изиграва Хан Соло в “Star Wars”. Това моментално го нарежда сред титаните в киното. Следват трилогиите “Star Wars” и “Индиана Джоунс”. “Апокалипсис сега”, “Беглецът”, “Свидетел” са други шедьоври с неговото участие. За “Свидетел” е номиниран за “Оскар” и “Златен глобус”.
Изключително богатата му кариера му носи награда за цялостно творчество за 2002 година при връчването на наградите “Златен глобус”. Получава също награда за цялостно творчество на Американската филмова академия за 2000 година, номиниран е за “Златен глобус” за най-добра мъжка роля за “Беглецът”, “Сабрина” и “The Mosquito Coast.” В края на 20-ти век печели наградата на публиката за “Най-любима звезда за всички времена”, а списание “People” го избира за “Най-сексапилен мъж”. Записан е в книгата на рекордите “Гинес” за 2001 година като най-богат актьор на всички времена.
Впечатляващата филмография на Харисън Форд включва работа с такива режисьори като Ридли Скот - “Ловец на хуманоиди”, Роман Полански – “Frantic,” Майк Никълс – “Работещо момиче” и “Regarding Henry,” Алан Пакула - в “Невинен до доказване на противното” и “Жив дявол”, Филип Нойс - “Патриотични игри” и “Clear and Present Danger", Волфганг Питърсън - “Еър Форс 1,” Айвън Райтмън “Шест дни, седем нощи”, Сидни Полак “Иронии на съдбата” и Робърт Земекис “Прозрачно минало”.
Форд е привлечен от каузата за опазване на природата и участва в няколко групи за опазване на околната среда. В свободното си време обича да се занимава с дърводелство. Живее в ранчо в Джаксън, Уайоминг, което сам си е построил.

Новини

Разследват Харисън Форд за инцидент на летище

Холивудският ас Харисън Форд е разследван заради инцидент...

Харисън Форд се отказа от месеото

Актьорът Харисън Форд призна, че вече е в отбора на...

78-годишният Харисън Форд се завръща за Индиана Джоунс

Петият филм за Индиана Джоунс ще продължи историята на...

Харисън Форд: Друг не може да играе Индиана Джоунс

Холивудският ас Харисън Форд е категоричен, че никой...

Райън Гослинг иска с Харисън Форд в Индиана Джоунс

Актьорът Райн Гослинг се надява да грабне роля в...

Харисън Форд на косъм от самолетна катастрофа

Разследват Харисън Форд за опасен инцидент със самолет....

Няма коментари към този профил !

*}