профили

Жан Рено

Жан Рено

Рождена дата: 30.07.1948
Пол: Мъж

Жан Рено, чието рождено име е Дон Хуан Морено-и-Хедерике Хименес, е френски актьор от испански произход. Той е роден в Казабланка, Мароко.  През военните години той служи в Германия, след което на 17-годишна възраст се премества във Франция, за да сбъдне мечтата си и да работи като актьор. В началото той се присъединява към пътуваща театрална трупа, с която обикаля различни части на Франция. Филмовият му дебют е през 1979 г. във филма на Коста Гаврас „Женско присъствие“. Важна роля в кариерата му изиграва доброто му представяне във филма на Люк Бесон „Последната битка“, което всъщност му извоюва признанието на критиците и публиката.
Заради добрата си игра в „Последната битка“ Люк Бесон го кани и в някои от следващите си филми - „Метро“, в който участват още Изабел Аджани и Кристоф Ламбер, „Голямото синьо“, с Розана Аркет, както и в трилъра „Никита̀“, който е много добре приет от публиката и критиката.
Сред другите му филми са "Ягуарът" на Франсис Вебер, "L'Operation Corned Beef" на Жан-Мари Поаре, "I Love You" (1986) на Марко Ферери, "Нашата история" на Бертран Блие.
Той впечатли не по-малко и американските зрители с изпълнения в шпионския трилър на Брайън Де Палма "Невъзможна мисия", където партнира на Том Круз, романтичната комедия "Не умирай, Розана" с Мерседес Рюл и "Френска целувка" на Лорънс Каздън, с Мег Райън и Кевин Клайн. Ролята му в трилъра на Люк Бесон "Леон" с участието на Гари Олдман и Натали Портман му спечели овациите на критиката и публиката по целия свят. Заетият актьор снима и "Ronin", където негов партньор е Робърт Де Ниро, а режисьор - Джон Франкенхаймър.

Новини

Жан Рено в сериала "Етажна собственост"

Този четвъртък от 21ч. по Нова ТВ световноизвестната...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !

*}