Шоколадът познат и преди Х века

03.02.2009 15:35 | Видян 975 пъти

Шоколадът познат и преди Х века

Хората може да бъдат изненадани да разберат колко древен е шоколадът. Той вероятно е бил познат още преди 1000 години на днешната територия на САЩ.

Най-старите следи от вкусния сладкиш са били открити в Публо Бонито в Чако Каньон, щата Ню Мексико, съобщават Патрисия Краун от Университета в Ню Мексико и Джефри Хърст от Националната академия на науките. Тяхното изследване е публикувано в днешния брой на сп. "Proceedings of the National Academy of Sciences". Шоколадът за пиене е бил използван при редица ритуали в древна Централна Америка, включително сватби.

Откритието, датирано между 1000 и 1125 г. сл Хр., показва, че жителите на Чако Каньон и производителите на какао в Централна Америка са развивали търговия помежду си. Но най-близката плантация за отглеждане на какао е била разположена на повече от 1000 мили, така че вносът на този продукт трябва да е било трудоемко начинание, счита Краун.

Според нея шоколадът вероятно не е бил консумиран често. Счита се, че той е бил горчив в сравнение с днешния шоколад. Жителите на Централна Америка не са подслаждали шоколада си и дори понякога го смесвали с люта чушка. Краун обяснява, че медът вероятно е съществувал в Мексико, но не знае дали той е бил използван.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Уилям наруши мълчанието си за рака на...

Принц Уилям обеща да се "грижи" за принцесата на Уелс,...

Македонци пристигат в Съни бийч с...

Група македонци ще пристигне в хотела в „Съни бийч“ тази...

Няма коментари към тази новина !