Георги Златарев става Дон Жуан в Арт театър

05.09.2017 10:26 | Видян 1138 пъти

Георги Златарев става Дон Жуан в Арт театър

Известният режисьор проф. Александър Великовский, който от години освен в Русия работи и във Франция, пристигна вчера в София, за да завърши репетициите за новия спектакъл на независимия „Арт театър“ - „Последната жена на Дон Жуан“. Именно под неговата палка частната трупа на актрисата Милена Червенкова направи фурор на престижния международен фестивал в Авиньон преди 12 години с постановката „Кучета“.

В образа на вечния прелъстител Дон Жуан ще се превъплъти гост-актьорът Георги Златарев, познат от сцената на театър „Възраждане“ с ролите на Бернарда Алба от „Къщата на гнева“, на Рудолф Нуреев от „Последната тайна на Фреди Меркюри“, както и от множество снимани у нас чуждестранни филмови продукции (напр. „Септември в Шираз“, където играе редом със Салма Хайек и Ейдриън Броуди).

Днес започва вторият етап от подготовката на спектакъла, стартирала за 2 седмици още миналия септември начело с Великовский, когато бе направен и нов превод на пиесата на Леонид Жуховицкий. Авторът „вижда“ Дон Жуан вече наближил 50-те и доста разочарован както от живота, така и от жените, а режисьорът ще пренесе действието от далечния ХVІІ век в наши дни – без дуели с шпаги, а със съвременни костюми и актуални послания. „Това, което той иска да постигне, е тази история да може да бъде разказана навсякъде по света“, обяснява директорката на „Арт театър“ Милена Червенкова, която ще видим като първата жена на Дон Жуан – Елвира.

В ролята на Кончита – последната, вдъхновила заглавието на пиесата, ще се дублират две млади актриси, току-що завършили театралния колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Надежда Сейкова – Тони Христова и Сиана Христова. „Образът на Дон Жуан представя различния човек, когото кой знае защо всички или много харесват, или искат да унищожат – точно както е и в нашето общество“, коментира Милена. И цитира героя, който „по сценарий“ идва с намерение да го убие:

„Вашият живот е цветен, а нашият е сив“...

Сценографията за спектакъла е на Мариана Коева, а талантливата и нестандартна Ива Караманчева ще работи за изразителната пластика на актьорите.

Премиерата ще е на 26 септември на открита Арт сцена на „Шипка“ 34. Датата е символична, тъй като „Арт театър“ е на прага на 26-ия си сезон, а преди представлението екипът му и директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов официално ще осветят създаденото от тях ново арт пространство.

В началото на идната година Червенкова ще покани селекционер от Авиньон, който ще може да гледа не само „Последната жена на Дон Жуан“, но и устояващите вече 12-и сезон „Кучета“. Директорът на авиньонския театър „Бур Ньоф“, където българите през 2005 г. се представиха достойно - Доминик Фатасиоли, оттогава неведнъж й е казвал, че през годините много зрители са питали за тях и настояват за ново гостуване...
 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !