Почина Джон Ъпдайк

28.01.2009 11:35 | Видян 1595 пъти

Почина Джон Ъпдайк

Носителят на наградата "Пулицър" американски писател Джон Ъпдайк е починал на 76-годишна възраст, съобщи Си Ен Ен.

Световноизвестният писател, чиито книги и разкази се превърнаха в хроника на американския живот в малкия град, бе един от най-продуктивните американски автори.

Джон Хойър Ъпдайк е роден в квартал Шилингтън на американския град Рединг, Пенсилвания, където е живял до навършване на 13 години. Най-известните му произведения са "Вещиците от Ийстуик" и "Кентавърът".

Публикувал е 22 романа и още дузина сборници с къси разкази, освен това и поезия, литературна критика и детски книжки.

Стотици от неговите разкази, критики, поеми се появяват в списанието The New Yorker.

В произведенията му се разглеждат секса, вярата и смъртта, и тяхната взаимовръзка. Световноизвестният писател, чиито книги и разкази се превърнаха в хроника на американския живот в малкия град, бе един от най-продуктивните американски автори.

Ъпдайк спечели световна известност с романа си "Заеко, бягай". Книгата бе избрана преди две години от читателите на "Ню Йорк Таймс"; за един от 25-те най-добри романи за последниия четвърт век.

През 2006 г. излезе романът му "Терорист" - разказ за 18-годишен американски мюсюлманин, който попада в мрежите на фундаменталистки имам. "Исках да представя терорист, роден в западна страна, да опиша някои страни от личността му, за да обясня кое го тласка към решението да се превърне в човешка бомба". Това заяви 74-годишният автор по телевизионния канал Ей Би Си.

Портретът, обрисуван от Ъпдайк, предизвика много критики в страна, която седем години след атентатите от 11 септември продължава да е крайно чувствителна към темата за тероризма.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !