Втори БГ филм със Златен леопард от Локарно

15.08.2017 09:02 | Видян 1475 пъти

Втори БГ филм със Златен леопард от Локарно

Филмът 3/4 на българския режисьор Илиян Метев спечели Голямата награда Златен леопард от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. 

Лентата на Метев се състезаваше с още 15 заглавия от цял свят в секцията Режисьори на настоящето, в която участват дебютиращи творци със своя първи или максимум втори филм. 

Това е втори приз с подобна тежест за страната ни, след като миналата година на същия форум като най-добър филм, при това в основния конкурс, триумфира Безбог на Ралица Петрова, която също е дебютантка.

3/4 е вторият пълнометражен филм на 36-годишния Метев и първи игрален 5 години след документалния му Последната линейка на София, донесъл също десетина международни отличия.  Това е семейна история, заснета с непрофесионални актьори за по-малко от 2 месеца. 

Авторитетното издание CineEuropa пише за творбата: „Въздействащо и откровено изследване на семейните отношения, филмът използва наистина минимални ресурси, за да предаде сложността на комуникацията с братя и родители“.

Сценарият е на Метев и неговата творческа и житейска половинка Бетина Ип. По сюжет младата пианистка Мила (Мила Михова) мечтае да спечели прослушване, което да й позволи да се премести в Германия и да продължи обучението си там. 

Срамежлива, затворена тийнейджърка, тя почти рухва под натиска на напрежението. По-малкият й брат Ники (Ники Машалов) прави всичко възможно, за да я дразни и разсейва. Бащата (Тодор Велчев), професор по физика, е по-склонен да обсъжда сложни теории, отколкото да обръща внимание на децата си...

Метев и операторът Юлиан Атанасов са създали 3/4 от толкова прости елементи, колкото е възможно без игралният филм да се превърне в документален. Ненатрапчивата камера и естествената игра карат зрителите да се чувстват почти като воайори сред това колоритно трио. 

Такива интимни емоции не са за пред другите, но тук те са точно пред нас – колкото лични, толкова и универсални, отбелязва CineEuropa.

Източник: Монитор
Снимка: БТА 
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Наплатанова измества Момчилова в СЕМ?

Габриела Наплатанова е най-вероятният нов шеф на СЕМ....

Лили на 85(88)

Слух, че Лили Иванова става на 90 на 24 април обикаля...

Няма коментари към тази новина !