Трюфел меню „Черни и бели диаманти” в ресторант “Shades of Red”
08.01.2008 10:45 | Видян 2674 пъти | Гласували 1
През първия месец на новата година ресторант “Shades of Red” на Гранд Хотел София ще предложи специално трюфел меню за ценителите на гурме изкушенията. Менюто, озаглавено „Черни и бели диаманти”, включва четири ястия по специална рецепта на главния готвач Жоро Иванов.
Предястието е карпачо от телешко бон филе със заливка от трюфел, сервирано със свежи трюфели от Норча.
За основното ястие изборът може да падне на поширана Свети Петрова риба с праз лук и трюфели или печени патешки гърди „Росини” в сос „Перогардин”, сервирани с глазирани зеленчуци и гратен от картофи.
Десертът в „диамантеното” меню също включва аромат на трюфел – Тарт „Татен” с ванилов сладолед, поръсен с трюфелов крокант.
Според главния готвач на Гранд Хотел София Жоро Иванов, трюфелът е малко познат и използван в кулинарията у нас. Това е така и поради факта, че за съчетаването на изключително ценните гъби с подходящи продукти са необходими добри кулинарни познания, за да се подчертае аромата и вкуса му. Затова и приготвянето на ястия с трюфел е част от висша кулинария. В София има малко ресторанти, които представят трюфелово меню.
„Черният диамант”, както често наричат трюфела, расте под почвата, на дълбочина около 30 см, близо до дърво, най-често дъб. Легендата разказва, че се раждат от светкавици или от песента на сомодиви по пълнолуние. За да бъде открито това подземно злато, търсачите на трюфели използват специално обучени кучета.
Суровите трюфели не могат да се похвалят с особена миризма, но поднесени в майсторски приготвено ястие, буквално оживяват. Черните имат землист мирис, който става по-фин от силния мускусен и леко чеснов аромат на белите трюфели.
Ресторант “Shades of Red” ще предложи специалното меню „Черни и бели диаманти” през месец януари, който кулинарите определят като сезона на черния трюфел.
НАЙ-НОВИ
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !