Милион за къщата на Роско от новия котарак

07.06.2017 16:32 | Видян 1023 пъти

Милион за къщата на Роско от новия котарак

550 000 евро или повече от милион лева е платил бизнесменът Йордан Христов, за когото 19’ писа като нов собственик на столичния хотел Даунтаун и на имоти от Приморско до Барселона, за селската къща на експрезидента Плевнелиев в Баня край Банско.

„Президентът Росен Плевнелиев се раздели с луксозната си вила в разложкото село Баня. Той е продал имота си на един от най-известните бизнесмени в туроператорския и хотелиерския бизнес – собственикът на туристическа агенция Перла турс Йордан Христов, който е и собственик на редица луксозни хотели по Черноморието и други градове в страната”, включително и в столицата, пише Струма бг. Сделката е осъществена преди малко повече от два месеца. Според местни хора новият собственик е броил за луксозното жилище 550 хил. евро. Какви са намеренията на бизнесмена Йордан Христов, наричан още новия котарак, за тузарския имот, все още не е ясно.

Засега построената от Росен Плевнелиев вила все още е в същия вид и не се извършват никакви ремонтни или освежителни дейности по нея. В съседния парцел обаче е стартирало усилено строителство. В имота, който граничи с бившата президентска къща, багери усилено работят. Справка на Струма показа, че този имот също е купен, а новият собственик е изпълнителният директор на AIG – Венцислав Йотов. Там топзастрахователят ще построи двуетажна луксозна вила. Първият етаж на жилището се предвижда да бъде цялостен и в него да се разположат кухненски бокс, просторна трапезария и дневна, а на втория – няколко спални. В двора пък ще има луксозно джакузи или малък басейн. Това е поредната къща в м. Камено на разложкото село Баня, или както я наричат местните – Кварталът на богатите. Новите собственици Йордан Христов и Венцислав Йотов ще бъдат съседи на финансиста Камен Колчев и съпругата му Петя, която е първата българка, покорила Еверест, както и на братята Иво и Александър Прокопиеви. В близост до богаташките имоти се намират и два от най-луксозните хотели в Баня – тризвезден и четиризвезден.

Росен Плевнелиев се раздели с къщата си след 10 години, през които, макар и рядко, отсядаше в нея заедно със синовете си. Какво е провокирало четвъртия президент да продаде жилището си, не е ясно, но е факт, че той е купил друг имот в село Баня, съвсем близо до бившата си къща, в който местни коментират, че възнамерява да построи нова вила. Росен Плевнелиев купува имота през 2007 година от Филип Харманджиев, който инвестира в земя в Баня още през 2004 година, когато цената на квадратния метър е все още минимална – около 18 лв./кв.м. По онова време Плевнелиев е в частния бизнес. През 2007 година, когато купува парцела, той е бизнесмен. Същата година Плевнелиев, дали покрай съседството с шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по онова време Иво Прокопиев е иизбран за член и на борда на директорите на Американската търговска камара и член на настоятелството на фондация За нашите деца. Къщата е на два етажа, първият от които обособен като огромна всекидневна с камина, трапезария и кухненски бокс, а на втория – с няколко спални.

До 2009 година, когато влиза в политиката и става министър на регионалното развитие, много често отсяда в Баня, почти всеки уикенд. Чести са и посещенията му до 2011 година, когато е избран за президент, след което започва да ограничава почивките си в луксозната вила в разложкото село, уточнява Струма.
Неясно е подялба на семейно имущество или друга е причината за продажбата на имота за над милион. Припомняме, че по закон Плевнелиев взема 80% от заплатата на действащия президент, което на практика са над 8000 лв., има право на коли, телефони и охрана от НСО безплатно, а също на повече от 20 000 лв. на месец за поддържане на офис и асистенти, както и много други екстри за сметка на данъкоплатеца. И така – доживот.


автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Metallica ще обиколи щатите през...

След като им се наложи да преместят датите за турнето си...

Независимото изкуство със 7,5 млн....

Независимият културен сектор ще загуби почти 7,5 милиона...

Няма коментари към тази новина !