Леда, а не Лили е бабата на шоубизнеса

07.01.2009 16:44 | Видян 9648 пъти | Гласували 6

Леда, а не Лили е бабата на шоубизнеса

Леда Милева ще стане на 89 години след по-малко от месец – на 5 февруари. Достолепна, наистина елегантна, говореща и мислеща на няколко езика, възпитаничка на Американския колеж и превела на български световната класика, вкарала 8 български забележителности в програмата Световно наследство на ЮНЕСКО. Нека да признаем нея, а не Лили Иванова за Голямата дама или ако предпочитате – за бабата на българския шоубизнес.

Защото именно по време на нейното управление на БНТ (само четири години от 1966 до 1970 г.) се заражда развлекателната индустрия у нас.

Тя пуска през 1967 г. Златният Орфей, родил Паша, Йорданка, Лили и другите звезди, както и обаятелния образ на вече покойния маестро Казасян.
Пак тя организира новогодишните програми, чрез които стават всенародни любимци за половин век, та и до днес Калата, Стояна, Парцалев.

По нейна идея е направен най-популярният български сериал за всички времена – На всеки километър, който пък роди като звезди Стефан Данаилов, Григор Вачков, че дори и Пепа Николова.

А от Лединия телевизионен театър също изникнаха големи имена – достътачно е да споменем един от първите спектакли Човекът от Ламанча, дал летящ старт на Коста Цонев и Кольо Анастасов.

Да е жива и здрава!  

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !