Изабел Юпер оглавява журито за Кан 2009

05.01.2009 11:34 | Видян 2860 пъти

Изабел Юпер оглавява журито за Кан 2009

Журито на 62-ия кинофестивал в Кан ще бъде оглавено от световноизвестната френска актриса Изабел Юпер, съобщиха световните информационни агенции.

Коментирайки избирането си за председател на журито, Изабел Юпер съобщи за Франс прес, че изпитва гордост за оказаното й доверие.

Тя признава, че почетната роля само ще укрепи любовта й към кинофестивала в Кан, на който тя вече два пъти е била удостоявана с награда. Юпер е четвъртата жена, която ще бъде председател на журито на кинофестивала в Кан.

Преди нея това са били актрисите Лив Улман и Жана Моро, а също писателката Франсоаз Саган. 62-ият кинофестивал в Кан ще се проведе в периода 13-24 май 2009 г.

Ето и някои любопитни факти и цифри за кинофестивала в Кан: замислено през 1939 г. като алтернатива на тогава повлияния от фашизма фестивал във Венеция, най-голямото събитие в света на киното се организира всяка година от 1946, с изключение на 1948 и 1950 г., когато е отменено заради липса на средства.

През 1960 г. е отворен първият пазар за филми в Кан. Участниците са едва 10, а единственият екран представлява платно, провесено от покрива на стария "Пале Кроазет".

През следващите години филмовият пазар бързо се превръща в място, където се срещат продавачи и купувачи от цял свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !