Личо Стоунса оцелява след най-зловещата самолетна катастрофа

21.12.2016 09:05 | Видян 2167 пъти

Личо Стоунса оцелява след най-зловещата самолетна катастрофа

На 21 декември 1971 г. се случва една от най-зловещите самолетни катастрофи у нас. Към 23,40 ч. излитащ за Алжир “Ил-18”, едва достигнал 20-30 метра височина, се накланя, задира с крилото си в земята и се разбива на пистата. След секунди избухва в пламъци.

Въпреки че се случва в години на тотална цензура, трагичният инцидент, в който загиват 32-ма души, няма как да не хвърли в потрес обществеността у нас, тъй като в самолета пътува цяла плеяда известни български артисти, припомня трагедията "Марица".

Сред жертвите са звездата на българската естрада Паша Христова, шефът на оркестър "София" Николай Арабаджиев-Фучо и танцьори от ансамбъл "Аура", които пътуват за дните на българската култура в Алжир. С тежки наранявания се отървават певците Мария Нейкова и Борис Годжунов, а като по чудо се спасява виртуозният китарист Илия Караянев - Личо Стоунса, който малко преди това напуска оркестър "София".

„Обади ми се диригентът на оркестър „София” Николай Арабаджиев (Фучо), че на следващия ден в 8 часа вечерта ще правим запис с Паша. Предупреди ме да не закъснявам, защото целият оркестър на Вили Казасян ще е там. Качих се от Пловдив на един по-ранен влак и в 2 часа  бях в столицата. Какво да правя до осем? Отивам директно при Атанас Гугов - Нако Циганина да го видя. Той ми се зарадва, пуска „Бийтълс”, извади едни бутилки с руска водка. Пихме, после виках такси два часа, тогава бяха рядкост. И отидох за записа към 8.30 ч. Всички се бяха ядосали. Николай Арабаджиев дойде при мен и ми каза: "Край, дотук беше. Хем закъсня, хем си пил”, спомня си рокаджията. Двамата се сбогуват и само два месеца по-късно се разбива самолетът с оркестър „София”.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

На път за Шенген в Темата на NOVA

Чували ли сте за село Шенген? Място с 1500 жители – в...

Вкусът на България стартира...

Тази събота от 11:00 ч. „Вкусът на България“ по bTV ще...

Няма коментари към тази новина !