Най-доброто дуо китари в света у нас

30.12.2008 10:00 | Видян 3200 пъти

Най-доброто дуо китари в света у нас

Виртуозите Хорхе Струнц и Ардешир Фара, смятани за най-доброто дуо китари в света, ще свирят за първи път в България на Новогодишния музикален фестивал - на 5 януари от 19.00 часа в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от "София мюзик ентърпрайсис".

На сцената ще бъдат и Робърт Харт - флейта и кларинет, от Сан Антонио, Тексас - САЩ, Карлос дел Пуерто - бас, и Джими Бренли - перкусии, и двамата от Хавана, Куба. Музикантите ще изпълнят композиции от последните си албуми, както и хитови творби от "Америките" и "Китари в джунглата".

"Те свирят с бързината на пустинен вятър и изгарящата страст на огъня в цигански катун. В добавка към това, че са талантливи аранжори и композитори, тяхната виртуозна техника - специално по отношение на скоростта - подлага на проверка границите на човешките възможности", отбелязва "Guitar Player", а "Jazziz" допълва: "Те прехвърлят мостове между културите и зашеметяват публиката."

Работейки заедно вече 28 години, Струнц и Фара създават нова експресивност на акустичната китара. Родом съответно от Коста Рика и Иран, Хорхе Струнц и Ардешир Фара пренасят културните достижения на своите народи в изключително виртуозни, ритмични и богати на импровизации самобитни композиции, като оказват дълбоко влияние върху китаристите от цял свят, отбелязват познавачи.

Тяхната среща през 1979 г. е събитие, което води до съчетаването за първи път на музика за китара от Латинска Америка и Средния Изток. Хорхе Струнц е роден в Коста Рика, но живее в Колумбия, Мексико, Испания, Великобритания и Канада, където учи; свири фламенко и музика за класическа китара.

По-късно се приобщава към джаза, афрокубински и латиноамерикански форми на народната музика. Ардешир Фара израства в Иран и Великобритания и свири на китара още от дете. Интересува се от популярна музика и импровизация, записва с много от известните, прогонени от родината в САЩ персийски певци и музиканти, които бягат от Иран след ислямската революция.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Няма коментари към тази новина !