Първият бг гранд продаден на безценица

25.10.2016 17:34 | Видян 5384 пъти

Първият бг гранд продаден на безценица

Новият собственик ще надстроява хотел България

Първият български гранд – хотел България на жълтите павета, наследник на славния първи изобщо хотел по нашите земи, има нов собственик. Фамилният тръст на покойния Илия Павлов продаде на търговеца на кафе и други напитки Мирослав Печев първокласната собственост на безценица. Още миналата година бе завоювана част от днешния заден двор, а допреди 25 години – прекрасния ресторант – градина на гранд хотел България. Не само локацията, но и историята на сградата от 1937 г. – паметник на архитектурата и на културата и символ на модерния функционализъм у нас, е невероятна. В неговия Червен салон и до днес се пазят мебели и телефонът на често посещаващия го Цар Борис III. На същото място вечеря при първото си посещение у нас като първа дама вероятният бъдещ президент на САЩ Хилари Клинтън. Още много епохални събития се разиграват в комплекса. В обновения му току-що двуетажен ресторант с прочута стълба лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев отпразнува своята 50-годишнина. Ето какво писа по повод продажбата на хотела Капитал:

„България за 10 млн. евро. Е, не става въпрос за цялата държава, а за едноименния хотел в топ центъра на София. Срещу сумата стои желанието на вносителя на Lavazza Мирослав Печев да има петзвезден хотел. Който да влезе в колекцията на вече притежаваните от него - закупеният морски с три звезди и новоизграденият в столицата с четири.
Планът на новия собственик на емблематичния Гранд хотел България, който не работи като хотел от десет години, е да го ремонтира основно, като леко го надгради с етаж. А през 2018 г. и след инвестиция от още 10-15 млн. евро, да е отново отворен, но с още две звезди и може би с добавен чужд бранд.

От Lavazza към имотите

Мирослав Печев е електроинженер по образование и първият му бизнес след промените е компания за внос на електроника, компютри и прадядото на мобифона - безжични телефони. През 1990 г. един компютър в България се продава на цената на четири автомобила Жигули и нормата на печалба е 200-300%. Така от компютрите Печев разказва, че печели първия си милион и го влага в компанията за дистрибуция на напитки Софсток. Днес най-големият оборот в компанията идва от продажбите на италианското кафе Lavazza, но е вносител и на Bacardi Martini, минералната вода Evian, чайовете Twinings и още около 25 бранда алкохолни и безалкохолни напитки.

Печалбата от бързооборотни стоки Печев инвестира в три направления – първото, естествено, в разширяването на дейността на Софсток, второто - недвижими имоти, отделно от това в групата има и финансова компания, чрез която Печев инвестира на фондовите и стоковите борси.
Дебютът в недвижимите имоти е през 1998 г., когато дружеството на Печев Мирад участва в приватизацията на хотел Чайка в курорта Св. Константин и Елена. Започнах да инвестирам в недвижими имоти преди ценовия скок. Те са една сигурна инвестиция, която се предпочита от много фирми като втора дейност, смята Печев. Първата инвестиция на Печев в хотел остава на ниво три звезди, тъй като няма възможност да се надстрои. Втората е в четиризвезден софийски хотел – това е Парк хотел Витоша, който работи от 11 години.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Честваме 102 г Радой Ралин

“Кой постъпва честно, не живее лесно. Кой излезе прав,...

Прокопиев и кръгът Капитал управляват...

За секретар на столичната администрация е назначена...

Няма коментари към тази новина !