Жоро Илиев бил агент на ДС

17.06.2016 12:34 | Видян 2804 пъти

Жоро Илиев бил агент на ДС

Босът на ВИС-2 Георги Илиев е бил агент на Държавна сигурност, пише "Уикенд". Покойният главатар на мутрите е вер6уван за политическата полиция, докато е търкал наровете в затвора. Досието му днес обаче най-вероятно е унищожено. Не е ясно и какъв е бил агентурният му псевдоним. Това твърди високопоставен източник от някогашните тайни служби.

Новобранецът Георги Илиев карал военна служба на стадион „Георги Аспарухов". Там кюстендилецът попаднал благодарение на връзките и симпатиите, които проявявал към него треньорът му от спортното училище в София — „Олимпийски надежди" Илия Печикамъков. Той успял да убеди двама авторитетни генерали за онова време, че момъкът е много талантлив, трябва да има време за тренировки и се нуждае от леко по-свободен режим,отколкото редовната военна служба предвижда.

 Юношата действително оправдава доверието на наставника си в категория до 82 килограма. На международно военно
първенство във франция завоюва златен медал, което го прави изключително перспективен в очите на покровителите си.
 До тогава обаче никой не подозира, че „кариерното му израстване" ще свие в друга посока. През пролетта на 1985 г. Георги Илиев е обвинен в групово изнасилване на източногерманска гражданка. Осъден е на 11 години затвор от Военния съд и пратен да излежава присъдата си в Бобовдолския затвор, когато е едва на 19 години. Знае се, че там Жоро създава доста приятелства и дори работи като продавач на пандизчийската лавка, за да скъси престоя си зад решетките.

ВИС започва съществуването си с регистрацията на фирма "Ла страда", която се ръководеше от Пламен Тимев - Ганди, изключително близък с Младенови. Васил и Жоро се появиха после на сцената, но не на театър "Ла страда", а на криминалния пейзаж, също уреден от Младенови, Луканови и прочие червени фамилии. Митичната агент Лиза, за която тепърва ще се говори, принадлежи към клана Младенови. Сами си направете извода защо е посетила Бобовдолския затвор и дали сама е поела инициативата", разказва пред репортер на „Уикенд", източникът от някогашните тайни служби, пожелал анонимност.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мария Бакалова за методичното...

Когато става въпрос за популяризиране на нов филм, много...

Марката за дрехи Лакост е създадена...

Знаете ли, че "LACOSTE" се ражда заради шегата на един...

Няма коментари към тази новина !