Най-стария режисьор - на 100

10.12.2008 09:40 | Видян 1099 пъти

Най-стария режисьор - на 100

Когато португалският режисьор Маноел де Оливиера навърши 100 години в петък, най-старият кино-творец на света ще прави онова, което е правил цял живот - ще снима филм - в случая своята 46-та кинолента, съобщи АФП.

Тя е озаглавена "Спецификите на едно младо русо момиче" и е адаптирана версия на разказа на Жозе Мария Ека де Кюериоз, смятан за най-големият португалски писател-реалист.

"Да спра да работя, значи да умра", казва Оливиера, който е роден на 11 декември, но отбелязва рождения си ден в деня, когато раждането му е било официално регистрирано - на 12 декември.

През май Оливиера беше удостоен със Златната палма в Кан за цялостното му творчество, което започва от времето на беззвучните филми и е преживяло най-продължителната диктатура в управлението на страната.

Сега той бърза да завърши новия си филм и не заради възрастта, а за да може да се представи с него на Международния филмов фестивал в Берлин през февруари. "Почивам си само когато снимам", казва Оливиера, който е направил последните си 20 филма след като навърши 80 години.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Михалис Хаджиянис идва с най-големите...

Суперзведата на гръцката музика излиза на сцената на...

Тенденция 2024: Тези дамски чанти ще...

Чантите са не просто аксесоари, те са основна част от...

Няма коментари към тази новина !