Palais Bayram или как бутиков хотел се крие насред пазар

18.04.2016 16:28 | Видян 1533 пъти | Гласували 1

Palais Bayram или как бутиков хотел се крие насред пазар

Отличникът за 2015 г. на световния резервационен сайт booking.com Palais Bayram е наистина уникален хотел. Намира се насред лабиринта на медината – пазара на столицата Тунис – обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО - и до него се стига само пеш. Това е резиденцията на османския регент на страната, построена преди 3 века и останала изтърбушена в наши дни, преди да бъде харесана и възстановена за хотел в продължение на 9 години със старт през 2005 г.
Dar Bayram, както се е наричала къщата, е разположена на 1400 кв.м и на два етажа. Тя е направена на мястото на по-стар арабско-анадулски дворец, който също е бил изоставен от векове. Открита е на 18 юни 1780 г. от знатната османска фамилия Байрам.  Направена е по типичния за времето начин – къщата огражда вътрешен двор. Антрето, днес хотелското лоби, е дриба – вестибюл в старовремски ориенталски стил, чиято „перла”

е 700-годишен стол

Той е прибавен от интериорния дизайнер при обзавеждането на хотела. По малки стълби и облицован във фантастична керамична мозайка коридор вляво се стига до патиото – вътрешния двор.
Той представлява фантастична колонада с комбинация от рисувана ръчно тарактота и мрамор, съвършено занаятчийски обработен като дантела в най-добрите отомански традиции. Екстериорно прилича по разпределение на нашите ... манастири. Центърът му е под открито небе.
На това ниво са 4 от 16-те апартамента в бутиковия хотел. Максурите са запазени в оригиналния си вид като само баните са модернизирани, за да предоставят условия като за туристи 5 плюс звезди. Една от вратите в патиото води към малко помещение , в което се намира вътрешния т кладенец – някогашната „мивка” на двореца, наричана мажед и свързана посредством коридор с някогашната кухня – каменно помещение без прозорци, което осигурява естествен хлад за съхранението на продуктите. Тя е наричана макзен – думата, от която идва европейската МАГАЗИН и може да се преведе най-вече като склад, а в старите ни къщи е наричана долап.

Многоетажни орнаментирани легла като от приказките

с балдахини и всичко останало впечатляват в изключително богато декорираните апартаменти на горния етаж, наречени свойствено Принцеса Азиза, Хайредин Паша, Принцеса Лала, Шейх Байрам, Иператор Адриан. Ориенталското им великолепие – от отоманите, през диваните и пухкавите килими, ярките цветове и дори неповторимите ключове – всичко това просто трябва да се види – то не подлежи на описание и значително надминава онова, което можем да си представим на основата на нашите възрожденски къщи – бедничко подобие на наистина батогашкия дворец в сърцето на Тунис. Който показва, че и при османското иго някои части на империята са били значително по-благополучни от нашите земи.
Екстрите на двореца са наистина много. Малката orangerie – думата за портокалова градинка от френски е произвела понятието „оранжерия”, беит-хаджам или салон за красота, салони за срещи са сред тях.

Хамамът е по-скоро римска баня

И затова е разделен на трите типични за този тип спа зали с латински имена. Това е Калдиариумът или топлата стая – парната баня с мраморен малък басейн под купол, подкрепян от 4 колони. После идва  Тепидариумът или стаята за масаж със съответния „матрас” или легло под купола си. И накрая салона за релаксация.
Сирия – къщата на чая, се нарича едното от двете заведение в бутиковия хотел. То е вдъхновено от парижки салон в същия стил и предлага невероятна колекция чайове от Китай, Индия, Япония, Цейлон, придружени от невероятните евро- и ориенталски сладкиши на главния сладкар на двореца. Дисретната вътрешна градина е перфектна както за чаени следобедни партита, така и за аперитив преди вечеря в ресторанта с познато вече име. Име на кухня – Ал Макзен. Изяснихме вече, че от тази арабска дума идва нашата магазин. На вид мястото прилича наистина на изба, както подобава на името, означаващо всъщност склад. То и си е изба, тъй като е на полуниво под лобито на приземния етаж. Това е един от най-изисканите гастрономични ресторанти в цял Тунис.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сериозни предизвикателства и...

Мениджър на голяма компания за алуминиева, ПВЦ и дървена...

Акълът на хората си личи най-вече по...

Акълът на хората си личи най-вече по шегите, на които се...

Няма коментари към тази новина !