700 българи в Лондон гледат "Дякон Левски"

13.10.2015 17:36 | Видян 1157 пъти

700 българи в Лондон гледат

700 българи изгледаха на две прожекции в класическото лондонско кино "Дженезис" филма на Максим Генчев "Дякон Левски". Повечето от сънародниците ни излязоха от препълните зали с насълзени очи. Не липсваха и седящи по стълбите зрители. Световната премиера на епоса беше сред културните топсъбития в мегаполиса от края на миналата седмица.
 
"Емоцията беше страхотна. Очаквах любопитство, въпроси и интерес – като за първо представяне извън България. Но това, което се случи, не може да се опише по протокол.

Една от най-обсъжданите теми беше защо Апостола се предава доброволно? Та той е нашият Христос, поел греховете на нацията! Историк подкрепи напълно моята интерпретация. Той цитира документи, които колегите му в България със сигурност познават, но се правят, че не съществуват. Както е известно, след обира при Арабаконак Димитър Общи проговаря - десетки членове на тайните революционни комитети са арестувани и убити. Съвсем логично Левски изпада в депресия, подгонен от чувството за вина. Той остава абсолютно сам. Точно като в епизода, в който обикаля здраво залостените врати”, коментира Генчев дебата в "Дженезис". Сънародниците ни в Лондон не са пестили комлиментите си.

“Не съм свикнал така в България, където хейтъри ме атакуват, за да се сблъскат с моята съпротива. Точно подобни противоречия ме правят щастлив", споделя сценаристът режисьор.
 
Той, продуцентът д-р Златина Филипова и останалите от екипа разказват за разнородния облик на публиката в британската столица - от банкови служители със заплати от 10 000 паунда до ученици със стипендии от Кралството. Станислав Колев, който работи за постпродукцията на световна кинокомпания, базирана в Лондон, е похвалил звука, монтажа и визията на "Дякон Левски".

“Срещнахме се с млади хора, които наистина се развълнуваха от Левски. Някои от тях не са си идвали в България по 5-6 години и не крият, че тя им липсва. Усетиха я чрез нас. Може би заради това ме прегръщаха искрено. Щастлив съм, че приеха филма лично. Лондон е уникален град – освен всичко друго няма милост в стандартите. А българите се вписват напълно адекватно в него – не можеш да ги различиш от останалите, независимо какво работят”.     

Максим Генчев вече е герой и на десетки селфита на Острова. "Това са автографите на нашия век. Сега обсъждаме дата за следващата прожекция на "Дякон Левски" в Лондон. Вероятно на 18 февруари българите в Англия ще могат да гледат филма", категоричен е той.  

На 17 октомври в белгийския град Ватерло “Дякон Левски” е в панорамата на фестивала на историческото кино.  

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Наплатанова измества Момчилова в СЕМ?

Габриела Наплатанова е най-вероятният нов шеф на СЕМ....

Лили на 85(88)

Слух, че Лили Иванова става на 90 на 24 април обикаля...

Няма коментари към тази новина !