Свобода Бъчварова прави „Опасен чар” по поръчка на МВР

11.09.2015 09:12 | Видян 2734 пъти

Свобода Бъчварова прави „Опасен чар” по поръчка на МВР

Свобода Бъчварова, която тази година би навършила 90, няма и годинка, когато семейството й бяга от фашисткия режим в България чак в Австрия. Причината е, че баща й е с леви убеждения и е преследван от властта на Цанков, убила Гео Милев, Йосиф Хербст, Петко Д.Петков и кого ли още не от политическите си опоненти. Семейството й не се задържа в родината на Хитлер, а се мести във Франция, а след това и Белгия. Когато е на 5, малката се завръща с майка си в родината, а баща й остава в странство, където й загива в съпротивата срещу нацистката окупация, без дъщерята да има възможност повече да го види.

Емиграцията, прекарана в бедност, оставя на Свобода „спомен за цял живот” – след като изкарва костна туберколоза, получава недъг за цял живот. Но това само я амбицира да се бори навсякъде и във всичко.
Още като ученичка през 40-те години е арестувана, понеже споделя левите убеждения на баща си. След като комунистите идват на власт с преврата на 9 септември, майка й става обвинител в Народния съд, наложен на България за разправа с политическата класа на стария режим от победителите във войната – СССР, Англия и САЩ.
Спомените от емиграцията и младежките години на съпротивата у нас ги прави на сцени от „На всеки километър”. Това е първият й пробив като сценарист. Сериалът се превръща в култов, а тя е сама жена, попаднала в екип с именити свои колеги като Павел Вежинов и Георги Марков, който все още не е забегнал на Запад, а се подвизава в качеството си на най-добре платения български писател и член на ловната дружинка на премиера Живков.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Няма коментари към тази новина !