Кристен Дънст вдъхновена от президентските избори

05.11.2008 13:34 | Видян 1571 пъти | Гласували 1

Кристен Дънст вдъхновена от президентските избори

Известната американска актриса Кирстен Дънст снима документален филм, който е посветен на президентските избори в САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

В създаването на лентата участва и известният американски кинематографист Джейкъб Собороф, изпълнителен директор на творческата група "Защо във вторник?".

Тя е известна с това, че в период на предизборна кампания качва на Youtube любителски записи, документиращи президентската надпревара.

В новата документална лента, която все още си няма заглавие, Дънст и Собороф ще изследват въпроса защо в САЩ избирателната активност е по-ниска от тази в други страни.

Самият Собороф е на мнение, че американската избирателна система е организирана лошо. Гласуването по традиция се прави във вторник, което е неудобно за избирателите.

"Преди 200 години това бе най-подходящият ден за фермерите. Но в съвременното урбанистично общество тази традиция е загубила смисъла си" - казва той.

Според Дънст киното е изключително важен инструмент за изучаване на политическата активност на гражданите.

Компанията-производител Participant Media, съвместно с която правят филма Дънст и Собороф, е сътрудничила на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор в заснемането на лентата "Неудобната истина", отличена с "Оскар".

Сега Дънст и Собороф са в Северна Дакота - единственият щат на САЩ, където не съществува практиката да бъдат регистрирани избирателите. Там беше достатъчно да се вземе лично удостоверение, за да се гласува, или документ, потвърждаващ местожителството.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Новите вълшебни думи „разрешавам” и...

Възпитавани сме, че единствените „вълшебни думички” са...

Няма коментари към тази новина !