Кристо и жена му – пълни астрални близнаци

17.06.2015 15:35 | Видян 5410 пъти

Кристо и жена му – пълни астрални близнаци

В един прекрасен ден на 1958 г. младият и беден български емигрант Христо Явашев пристига в дом от високата френска средна класа, за да рисува портрети на генералско семейство. Такива негови опити от онова време, когато още не е станал Кристо, можете да видите в „Квадрат 500”. Но да се върнем на историята. Докато рисува „халтурата”, за да изкара пари за хляб и вино, българчето се влюбва в червенокосата дъщеря на генерала. Нейното име е Жан Клод. И с удивление разбира от свежата французойка, че и тя като него не е родена в Париж, а в забутана страна – появила се е на бял свят в Казабланка, Мароко. И на всичко отгоре на същия ден – 13 юни, същата година – 1935 г., като самия него. Двамата не са просто астрални близнаци, ами се откриват две половинки – истински сродни души.

Кристо и Жан Клод създават тандем, който променя идеята на хората за изкуството, разтворено в природната и градската среда, представата им за грозотата на опаковката и пластмасата, които превръщат в арт. Нещата са толкова гениални, че скиците им се продават от $50000 до над $1 милион.

Това им позволява не само да поддържат свободата и стандарта си, но и сами да финансират своите удивителни проекти, за които ще разкажем в сериала, защото целият свят е покорен от размаха на въображението и актовете им.
Идилията продължава до един мрачен ден на 2009 г., когато вследствие на мозъчен аневризъм Жан Клод умира в нюйоркска болница. Кристо приема саболезнованията на тогавашния кмет – милиардера Блумбърг, който ги поднася от името на всички нюйоркчани. Но едва не умира сам, заедно със своята половинка.

Жената, чийто оранжев цвят на косата е претворен в последния им съвместен проект – „Портите” в Сентрал парк в Ню Йорк. Плодът на 26-годишните усилия на Жан Клод да преобрази едно от най-култовите места в този град и в целия свят с изкуство. Двамата го реализират от 12 до 28 февруари 2005 година. Триумфът е невероятен – стотици хиляди хора от цял свят идват, за да станат свидетели на Портите.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !