Французите пробутват своите за награди в Кан

25.05.2015 12:34 | Видян 1500 пъти

Французите пробутват своите за награди в Кан

Филмът Дипан на Жак Одиар изненадващо спечели Златната палма в Кан. Фаворитите на 19 минути, на които предрекохме отличия, заслужено ги взеха.

Гран при отиде при унгарския дебютант Ласло Немеш за неговия уникален филм Синът на Саул, взел и наградата за звук. Специалното отличие на журито, в чийто състав влизаха братя Коен, Джейк Гиленхол, Сиена Милър, Софи Марсо, Роси де Палма, пък бе връчено на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос за Лобстер с Колин Фарел. Разказвали сме ви подробно и за двата филма в нашите кореспонденции. При дьо ла мезансцен се падна на друга интересна продукция – Убиец на Ху Хсяо Хсиен – историята е за 10-годишно момиче, обучавано в тайните на смъртоносните бойни изкуства.

Най-голяма изненада предизвика лишаването на Кейт Бланшет от полагащата й се награда за женска роля в Карол. Нейната партньорка на екрана Руни Мара подели приза с Еманюел Берко.

Французойката е с признание за посредствената си роля в Моят крал, където играе отчаяна и изнервяща зрителя съпруга на Венсан Касел. Тя е режисьорка и на друг посредствен филм – Горе главата, с който се открие 68-ото издание на канския кинофестивал. В знак на протест режисьорът на филма Карол – Тод Хайнс, излезе на сцената вместо своята актриса и предрече – седмица след 19 минути, Оскар за Кетй Бланшет, която на Лазурния бряг не бе оценена по достойнство.

Французите си присъдиха и мъжкия приз, даден на Венсан Лендон за Мерките на мъжа.  Наградата за сценарий е за Мишел Франко за Хроник. При късометражните филми спечели Вълни’98 на Ели Дагер. Златната камера е за оператора на филма Слънцето и сянката – заглавие, крадено от нашия Рангел Вълчанов.

По-справедливи отличия присъди журито, оглавявано от Изабела Роселини, която оценяваше втората фестивална селекция – Особен поглед. Голямата награда отиде при исландския филм за овчари Хрутар на Гримур Хаконарсон.

Балканското кино, българското не съществува на фестивала, се радва на приза на журито за Звиздан на хърватина Далибор Матанич и на статуетката за талант на румънеца Корнелиу Порумбиу за Комоара – и двамата на по 40 години. Най-добър режисьор в тази селекция е Киоши Куросава.

автор: БОРИС АНГЕЛОВ КАН

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !