Български млади банди делят сцена на Гитариада в Сърбия

03.04.2015 17:14 | Видян 1152 пъти

Български млади банди делят сцена на Гитариада в Сърбия

Български музиканти, които все още нямат издаден албум, ще могат да се включат в 49-то издание на един от най-старите рок фестивали в света „Гитариада” (Gitarijada) в Зайчар, Сърбия.

А отскоро новината е, че на хедлайнерската сцена ще се появят и световноизвестните Therapy?, като се очакват и други популярни имена, но все още се водят преговори. По време на промо концерта на феста в Rock IT, като публика присъстваха и популярни български музиканти, като Митко Кърнев и Дидо от D2 – една от малкото родни групи, които преди години са свирили на „Гитариада“. Останалите наши групи, които вече са се докосвали до атмосферата в Зайчар, са SEVI, „Пиромания“ и „Ахат“.

Преди промо концерта, организаторите на „Гитариада - 49“ (29 юли и 01 август) разясниха условията за участие пред млади български банди, които са се амбицирали да се явят в демо конкурса. Сред гостите в публиката бяха и по-популярни лица, като споменатите вече музиканти от D2, Наско от Б.Т.Р., Светльо Витков и Милена, чийто фест „Силата на рока“ е партньор на „Гитариадата“.

Музикалният журналист и ТВ водещ Васко Громков, става пък първият българин, поканен за член на журито на  „Гитариада“. В 9-членното жури влизат емблематични личности от Сърбия, Босна, Хърватска, Словения, Македония ... а вече и от България.

Крайният срок за подаване на заявките за участие на демо бандите тази година е 22 май. Те трябва да регистрират две свои парчета в сайта http://www.gitarijada.org/, където на английски са написани всички условия (две песни до максимум 10 минути, ако песента е записана на български, да се напише превод на английски, автобиографии, снимки и др.).

Първата награда е повече от апетитна за демо бандите, а именно – запис на албум, както и придружаващ PR и работа по имиджа на бандата.

За да промотира предстоящия фест в Сърбия, на който за първи път ще имат шанс да се появят нови и свежи български банди в конкурсната част, се състоя промо турне у нас – вече споменатият концерт в Rock IT и в клуб в Кюстендил. На концертите взеха участие култовата банда SEVI и едни от победителите в миналогодишната   „Гитариада“ – Dok7 (град Ниш).

В рамките на феста се провеждат и мото-събор, промоции на книги, комикси, нови албуми, изложби с рок тематика, премиери на филми, рок училище за начинаещи музиканти и други подобни инициативи.

През миналата година над 35 рок групи, в продължение на 4 дни, събраха над 250 000 зрители в малкото сръбско градче до северозападната българска граница. Там беше и родната група SEVI, която от главната сцена на „Гитариадата”, подгря легендите от Riblja Corba пред около 60 000 души.

Освен състезателна част на демо състави и концерти на мега групи от пределите на бивша Югославия, в програмата на „Гитариада“ се включват и световноизвестни банди, като през отскоро се преговаря с легенди, като Motorhead.

Концертите са напълно безплатни, както и къмпингът. Според кмета на Зайчар (население  - около 40 000 жители), фестивалът е достатъчен, за да съживи икономиката на градчето за цялата година.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Няма коментари към тази новина !