„Ентусиаст“ публикува „Съкровения“ от Дамян П. Дамянов

20.02.2015 13:58 | Видян 1274 пъти | Гласували 1

„Ентусиаст“ публикува „Съкровения“ от Дамян П. Дамянов

В края на февруари „Ентусиаст“ публикува „Съкровения“ – избрана лирика от великия български поет Дамян П. Дамянов. Съставител на книгата е не кой да е, а известната поетеса и съпруга на Дамянов Надежда Захариева. „Съкровения“ включва три цикъла с лирика – „Сърце“, „Българийо“ и „Няма да умра“, от които извира невероятният талант на един от най-обичаните и четени български лирици.

Песните на сърцето, запяло от болезненост, могат да бъдат назовани с едно единствено име – съкровения. Всеки стих на Дамян П. Дамянов, споделил в първата си книга: „Стихове пиша с едничката мисъл да съборя стената между себе си и хората. Аз не мога да ида при тях, нека песните ми идат и им кажат, че ги обичам“, е дълбоко съкровен, независимо на каква житейска тема е посветен. Съкровеността – плод на искреността, на честността и на откровеността на поета Дамян П. Дамянов – е магията, с която той печели любовта на хилядите свои почитатели. Чрез неговите съкровени стихове сърце говори на сърцето и душа говори на душата на разбираем език. Духовната енергия, вложена в неговите съкровения, изпълва със сила всеки дух, докоснал се до тях.

Името на Дамян Дамянов е емблематично за поколения българи. Редица български изпълнители, включително и кралицата на българската естрада Лили Иванова, пеят песни по негови стихове. „Той е най-големият страдалец сред съвременните български поети, който въпреки невероятно тежкото си състояние успя да запази достойнството си и творческата си репутация. Като поет ще заеме видно място в българската литературна история“, казва Николай Хайтов.

Представянето на книгата „Съкровения“ ще се състои по време на юбилейната вечер „Обичам те, живот! Съкровенията на Дамян Дамянов“ на 25 февруари от 18,30 ч. в НДК, организирана по повод 80 години от рождението на големия български поет. Специално участие в събитието ще вземат Надежда Захариева, Боян Ангелов, Найден Вълчев, Искра Радева, Ириней Константинов, Михаил Белчев, Хайгашод Агасян и Неделяна Христова. „Обичам те, живот! Съкровенията на Дамян Дамянов“ се провежда със съдействието на Национален дворец на културата, Съюз на българските писатели и Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“, под патронажа на Министерство на културата.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !