Поклон пред Невена Коканова – първата дама на българското кино

12.12.2014 17:56 | Видян 4709 пъти

Поклон пред Невена Коканова – първата дама на българското кино

Ако бе сред нас, талантливата актриса Невена Коканова днес щеше да чества 75-годишния си юбилей. Тя си отиде от този свят на 3 юни 2001 г. от рак на гърдата, но остави трайна следа в българската кино история и култура.

Невена е родена на 12 декември 1938 г. Първите си стъпки в киното прави като стажант-актриса в средата на 1950-те в Ямболския театър. Тя няма необходимото образование, но талантът ѝ е безспорен. Дебютната ѝ роля е в лентата „Години за любов“ (1957), а веднага след нея следва и превъплъщението ѝ в Ирина – героинята на романа „Тютюн”. Тя веднага я превръща в звезда и следват роли на Жана от „Инспекторът и нощта“ (1963) (реж. Рангел Вълчанов), Лиза от „Крадецът на праскови“ (1964) (реж.Въло Радев), Ана от „Карамбол“ (1966) (реж. Любомир Шарланджиев), Неда от „Отклонение“ (1967) (реж. Гриша Островски), Герда от „С дъх на бадеми“ (1967) (реж. Любомир Шарланджиев), Тинка от „Момчето си отива“ (1972) (реж. Людмил Кирков) и много други.

Коканова е забелязана и извън пределите на страната ни. През  1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани „Галилео Галилей“. Невена има десетки роли в театъра и над 60 в киното. А една дори сякаш предопределя съдбата ѝ. "Спомен за близначката", режисиран от съпруга й се доближава до собствената й съдба.  Героинята  страда от рак на гърдата и отива на село, където прекарва последните дни от живота си. 25 години по-късно, след снимките на филма, актрисата напуска този свят, покосена от същата коварната болест.   

По време на своята актьорска кариера Невена получава куп отличия. Най-забележителните сред тях са „Златна камера” за значителен принос в българското кино (1976), отличие на Съюза на българските филмови дейци по случай 100-годишнината на киното получава награда за цялостно  (1995), Награда за цялостно творчество от Съюза на българските филмови дейци (1998-1999), орден „Стара планина“ първа степен (1999), награда от Варненския фестивал.

В нейна чест Министерство на културата и „Бояна Филм“ учредяват филмова награда, т. нар. „Награда на името на Невена Коканова“ за обещаващ филмов дебют на актриса. В Ямбол има Театрални празници и Драматичен театър „Невена Коканова“. На нейното име е наречен и театърът в Дупница.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Тюйлери, Париж

Тюйлери, Париж Снимка: Гийом Лавру

Ергенът няма да се събуди сам за...

Невероятни изненади, съкровени признания и съдбоносни...

Няма коментари към тази новина !