Корона за милиони сред родните съкровища

13.09.2014 10:08 | Видян 2065 пъти | Гласували 1

Корона за милиони сред родните съкровища

Изящна църковна корона, направена от злато и сребро, и обсипана със скъпоценни камъни ще бъде показана на изложба в Националния исторически музей, пише "Телеграф".

В красивото творение, направено във Венеция в началото на 18-и век, са инкрустирани 329 скъпоценни камъка, сред които рубини и диаманти. Заради тях ескспертите я оценяват на 40 милиона долара, разказа директорът на НИМ Божидар Димитров. Изложбата ще бъде открита на 1 октомври. Тя показва съкровищата на Българската автокефална архиепископия в Охрид, трупани в продължение на седем века. 

Изложбата е част от Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил и може да бъде разгледана до 5 март. В нея ще има около 56 експоната. Короната се казва митра и е принадлежала на охридския архиепископ Йоасаф, като наследниците му също са я носили на тържествени церемонии. 

Гостите на музея ще могат да видят и плащеницата на император Андроник Палеолог от 1298 година със златен надпис: "На българския пастир, да си спомня в молитвите си за императора".

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Местят Мона Лиза, била...

Най-известната картина в целия свят – Мона Лиза на...

Венци Венц посвети песен на жена си и...

Венци Венц посвети песен на жена си и баба си. Аудиото...

Няма коментари към тази новина !