Tesla позволява на конкурентите да ползват патентите й

13.06.2014 14:15 | Видян 701 пъти

Tesla позволява на конкурентите да ползват патентите й

Tesla Model S бе обявена за кола на годината през 2013 г. Производителят на електрически автомобили Tesla реши да предостави безвъзмездно патентите си на всеки, който желае да се възползва от тях. Собственикът на компанията - Елън Мъск, е известен с новаторския си подход. Освен създател на Tesla, той е създал системата за електронно плащане PayPal и най-успешната частна космическа компания - SpaceX.

Наскоро той съобщи в блога си, че предоставя правото на всеки да използва патентите на компанията. Мъск добавя, че основният страх на Tesla е бил възможността някои от големите автопроизводители да откраднат или копират патентите, използвайки ги след това срещу неговата и другите по-малки компании, специализирани в производството на електромобили.
"Бяхме жестоко заблудени", споделя Мъск. Според него големите автопроизводители са крайно незаинтересовани от създаването и производството на чисто електрически коли. Мъск не гледа на другите компании за електрически автомобили като на конкуренция и смята, че лишавайки ги от патентите на Tesla единствено бави прогреса и развитието на електрическата кола.

"В крайна сметка всички коли трябва да станат електрически. Ако погледнем миниатюрния брой коли, които произвеждаме ние, ще видим, че това е един много малък процент от целия пазар", коментира той. По думите му главната цел на Tesla Motors е именно да ускори прогреса на електрическия автомобил.
Елън Мъск е известен противник на патентите и често е споделял недоволството си от тях. Милиардерът-новатор се надява решението му да да помогне на битката на електромобила с неговия по-силен и по-замърсяващ противник - двигателя с вътрешно горене.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !