Скандал около наследството на Борис Христов

05.03.2014 14:30 | Видян 4297 пъти

Скандал около наследството на Борис Христов

Скандал се завихря около завещанието на Борис Христов. Драмата започва след смъртта на съпругата му Франка Дерензис-Христов, научи "България днес" от колеги на прочутия оперен бас. Вече повече от година къщата на Борис Христов на ул. "Самуил" в София, която се стопанисва от три дами, едната от които е съпруга на композитора Стефан Драгостинов - Елена Драгостинова, не е получавала дарение от вещите, принадлежали на маестрото преди неговата смърт и обещани на България.

Тази година се навършват 100 години от рождението на именития оперен ас. Приживе Борис Христов е един от най-големите собственици на недвижими имоти, картини и други произведения на изкуството в Италия, както и притежател на безценни оперни костюми. Наследството му се оценява на над 10 млн.евро. България обаче разполага само с къщата му на ул."Самуил", която се  стопанисва от Министерството на културата и с костюма му от ролята на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски. Костюмът е от театър "Ковънт гардън", дарение на музикалния отдел на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Страната ни притежава и оскъден брой записи на Борис Христов, а по мнение на специалистите той е най-записваният певец в света сред Мария Калас. За съжаление по-голямата част от богатството на певеца е в Рим, Италия. Прочутата академия там, която той завеща да бъде използвана от млади български оперни дарования, бе надзиравана дълги години от съпругата му Франка. Дерензис–Христов обаче била известна повече с надменното и презрително отношение към българите, а не с дружелюбието си към тях. Според певци завърнали се от школата на Христов, покойната вече Франка била "злобна бабичка", която вечно интригантствала и злословела с всички българи в уж завещания ѝ имот.

"Франка винаги е била много странна. Да не говорим, че имаше доста фриволно поведение с Пламен Карталов, който тогава се прочу като режисьор на некадърното погребение на Борис Христов", споделя спомени за госпожата прочутият тенор Румен Дойков.

 

продължи >>

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !