Гавра с Доньо Донев

17.12.2013 09:20 | Видян 2123 пъти

Гавра с Доньо Донев

Гавра с паметта на Доньо Донев и с родните аниматори си позволиха две млади режисьорки. Весела Казакова и Мила Милева, които са авторите на филма „Чичо Тони, българската анимация и ДС", предизвикаха скандал в кино гилдията, пише vsekiden.com.

Лентата е посветена на аниматора Антони Траянов, известен като Чичо Тони. Той също като Донев вече е покойник. През личната му история и изповед обаче се правят обобщения за други творци и за анимацията ни още от нейната зора.

Според филма Доньо Донев не е бащата на „Тримата глупаци", а всъщност той си е присвоил незаслужено това почетно звание. Истинският татко на „глупаците" е Чичо Тони, който е измислил смешните сюжети и всъщност е режисирал картинките на Доньо. Твърди се, че Траянов работил над култовата анимация, докато Донев обикалял света.

Повече от обидно е твърдението във филма, че Донев се е обградил с хора, които да мислят и да вършат нещата вместо него, твърдят аниматори. Доньо можеше да е бил писал за ДС и затова да бъде критикуван, но никой няма право да изсипва върху него кал заради творчеството му, категорични са близки до художника.

Според тях не бива заради донесенията, които е писал, да се хвърля сянка върху таланта и филмите му. Има кой да съди Доньо за ДС, а иначе сега посмъртно никой не може да му отнеме бащинството на незабравимите „глупаци", смятат кинаджии. Тони Траянов е смятан за един от татковците на Сънчо, но няма как да бъде обявен за баща на „Тримата глупаци", макар че е техен режисьор, смятат кинаджии.

Наследниците на знаменития аниматор Тодор Динов пък изригнаха срещу филма и излязоха с остро писмо. Според тях авторите на филма се опитват да подменят истинската история за създаването на българската анимационна школа и катедрата по анимация в НАТФИЗ, създаването на шедьоврите на анимационното ни кино, известни по цял свят и носители на авторитетни награди. Грубо и тенденциозно се отнемат авторските права, които са безспорни, рушат авторитетите на техните създатели чрез непочтени манипулативни хватки, пишат близките на Тодор Динов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

"Сделани" по калъп

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !