"Златната Афродита" заминава за Русия

05.09.2008 09:53 | Видян 2781 пъти

Голямата награда “Златната Афродита” на XVI издание на международния филмов фестивал “Любовта е лудост” бе присъдена на руския филм “Артистка” на Станислав Говорухин,предаде БГНЕС. Самият режисьор бе във Варна за прожекцията на лентата, но си замина преди да има възможността да получи наградата си лично.

Филмът дойде край морето с куп награди и номинации, спечелени на руски фестивали (“Прозорец към Европа”, “Московска премиера”, “Литература и кино” и др.) и най-вече за играта на актрисата Евгения Доброволская в главната роля, както и на Мария Аронова и Александър Абдулов (посмъртно) в поддържащите роли.

Лентата разказва за актрисата Анечка (Евгения Доброволская), която малко прилича на американската комедийна героиня Бриджит Джоунс – тя също е малко над 30-те, разведена е, живее в малка стая в общежитие. Актриса по призвание, тя претърпява неуспех след неуспех. Аня мечтае да получи ролята на кралица Гертруда в спектакъла “Хамлет”, но за тази роля активно претендира престаряла театрална прима. В киното също няма никакъв успех. Смятайки се за неудачница, Аня е отчаяна и решава да предприеме радикални мерки. За щастие, от това я спасява приятелката й Муся. Веселата и иронична Муся поддържа Аня и постоянно се опитва да я сватоса с някого. На финала Аня получава мечтаните роли и приема предложението за брак на “бъдещ нобелов лауреат” по биология.

Специалният диплом на “Любовта е лудост” журито в състав проф. Иван Ничев, Вадим Абдрашитов (Русия) и Владимир Марин (Румъния) присъди на немския филм “Копнеж”, като за ролята си в него бе отличен и актьорът Андреас Мюлер. Наградата за най-добра актриса спечели Енгаме Газиани за ролята си в иранския филм “Толкова просто”. Специалната награда на XVI издание на фестивала отиде за “Хиндемит” на Андрей Слабаков, който получи и наградата на кинокритиката. Факултетът по журналистика и масови комуникации при СУ “Св. Климент Охридски” пък присъди “Горчивата чаша” на “Авантюрата Хамлет” на режисьора Станислав Семерджиев. Припомняме, че още при откриването на XVI МФФ “Любовта е лудост” наградата за цялостно творчество бе присъдена на Людмил Стайков.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Неочаквани признания от Камен Алипиев...

В „Моето ново Аз“ ще проследим трансформацията на една...

Няма коментари към тази новина !