Ирина сменила Ева в Тоника

21.10.2013 13:20 | Видян 4863 пъти

Ирина сменила Ева в Тоника

Има две звезди на българската попсцена, които могат да се похвалят, че колкото песни са успели – толкова хитове са направили. Единият е Васил Найденов, другата е Ирина Флорин. Безпристрастната статистика показва, че миньончето от Гиген има повече шлагери от Лили Иванова, колкото и парадоксално да звучи това. Най-малкото поради факта, че т.нар. прима е на сцената 53 години, докато Ирина е от 33.

Да, невероятно е, но една от най-младоликите жени в републиката пее професионално повече от три десетилетия. При това започва от самия връх – от супер популярната в края на 70-те години група Тоника, която и до ден днешен е легенда. При това съвсем младичката певица, студентка в Консерваторията, попада там в доста сложен момент и не всеки би се навил да работи в състава, от който се е отвърнала цялата соцсистема. Най-общо става дума за следното – огнената блондинка от групата Ева е наказана да не пее на концерти поради остър език, брюнетката от бандата пък избира свободата – Сия бяга в Америка. Цензурата забранява „Тоника” да звучи по радиото, канят състава само в краен случай за телевизията, но все още се изнасят концерти. Ето и историята, както си я спомня главата на фамилия Тоника Гого в интервю:
„Когато избяга, Анастасия вече не беше в Тоника. През 1978 г. тя беше изгонена от групата. И тогава се сприятели с бъдещия си мъж Трошан (б.а. Трошан Владовски е по-голям брат на Чочо Владовски, последната голяма любов на Лили Иванова). Направиха група, с която работиха в Скандинавието. И там решиха, че ще им е по-добре да отидат да живеят в Канада. Ние само чухме, че е избягала. Беше 1979-1980 година.

Стефан Димитров дойде при мен

и ми каза, че за някакво честване трябва да се пее Нека да е лято. Предложи ни да направим група. Тогава доведе и Иринчето и ни запозна. Намерихме още едно момиченце - Жулиета се казваше. И с Иванчо Христов направихме първия вариант на Домино. Двете бяха сладки миньончета, но доста се открояваха от нас: голяма беше разликата между мен и Иван, и тях двете като присъствие на сцената. Сякаш между нас имаше пропаст.

После разрешиха на Ева отново да работи

Дойде Виолета, сега е женена за Краси Гюлмезов (б.р. двамата са семейство и са известни като дует Шик, след разпадането на наследника на Тоника – група Домино)”.
Така епизодът Тоника приключва за Ирина. Налага се да чака дълги години до 1989, когато записва първите си малки винолови плочи, чийто успех й гарантира първия дългосвирещ албум, озаглавен автобиографично Краят на началото и написан за нея от феноменалните музиканти от ФСБ. През 1994 г. Флорин – това е фамилията на баща й, който е наполовина румънец, издава и първия си диск Стъклен свят. Две години по-късно прави най-легендарния си хит Цвят лилав, който се превръща в нейна визитка. Оттогава е и супер дуетът Пътуване, който прави с Мариус.

Ирина и Мариус са най-големите звезди


в България в средата и края на 90-те години, когато старите имена като Лили и Йорданка са изпаднали от класациите, а поколението на Графа, Мария Илиева, Руши и Каризма не е стартирало, което се случва през 2000-2001 г. Следват хитове като За любовта и Мога, които формират новата клубна култура и единствени се въртят в модните софийски дискотеки, наред със световните хитове. Така Ирина стига до върха. При цялата появила се на ръба на върховете конкуренция, тя прави най-зашеметяващия си албум В трето лице и прави 6 мегахита, които звучат идеално и до днес. Колекцията естествено е обявена за Албум на годината и обира всички статуетки.

Тиражите са като на фолка – петцифрени


В същото време другите в попмузиката трябва да се задоволят с по неколкостотин бройки, а за такива като Кристина Димитрова злите езици твърдят, че продала единици, което сигурно не е вярно.
Ирина не може да  спре. Тя е първата ни знаменитост, която прави свой бранд IF. Освен, че продължава да прави албуми и клипове, тя използва марката и в модата. Прави сензационни ревюта в Кемпински хотел Зографски и открива бутик. Модното й творчество й носи наградата Златната игла за дизайнер. След нея много звезди и звездички започват да правят свои колекции, но никоя не постига този успех.

Докато й върви в кариерата, не върви в любовта


Ирина има дете от гениалния откривател Георги Тончев. Двамата са заедно десет години, които са и най-успешните за нея в професионално отношение, но претърпяват криза в отношенията, която не успяват да преодолеят.
Разделят се точно преди върха в кариерата на Ирина – нейният албум с 6 хита от 2001 г. Двамата обаче остават приятели за цял живот. След бащата ни сина си Георги, певицата има 3-годишна история с Дмитрий Ганев, което за нея е изгубено време. След това има различни флиртове, най-популярният от които е с легендарния тв водещ Кеворк Кеворкян.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Гледате колите и парите ми, но не...

Флойд Мейуедър реши да даде съвет на бойците и феновете,...

Трамвай-котка, Япония: Фото на деня

Трамвай-котка, Япония: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !