Николай Добруджански: Граплингът за мен е по-щадящ от ММА

12.10.2013 09:00 | Видян 4145 пъти | Гласували 5

Николай Добруджански: Граплингът за мен е по-щадящ от ММА

Господин Добруджански, защо ММА галата в Арена Армеец на 19 октомври ще се открие със среща по граплинг? Бихте ли разказали повече за този спорт?

„Граплинг“ е събирателно понятие за всички хватови бойни изкуства и спортове и обединява почти всички техники на тези и други дисциплини - събарянията от борбата, подсечките от джудото, болезнените прийоми от самбото, задушаващите техники от бразилското жиу жицу. В по-тесен смисъл с „граплинг“ се обозначава спорт, в който двама състезатели в продължение на предварително регламентирано време се опитват да победят опонента си с болеви прийом, задушаваща техника или по точки, които се дават за определени позиции, които се считат за доминиращи. В този спорт няма удари, но има изключително голямо многообразие от техники и тактики за спечелване на схватките. Всеки един трениращ може да открие подходящите за неговото телосложение, физическа сила и гъвкавост техники, да  ги развие и да ги прилага успешно. Това превръща граплинга в подходящ за масово практикуване спорт, защото освен че почти няма физически и възрастови ограничения при практикуването му, травмите могат да бъдат сведени почти до минимум поради липсата на удари. Освен това, граплингът е важен аспект от подготовката на всеки ММА боец, доколкото почти целият му арсенал е разрешен за използване в ММА. Ето защо считам, че една среща по граплинг за подгряване преди основните двубои по ММА би представлявала интерес за феновете на смесените бойни изкуства. Още повече, че това мероприятие ще бъде финалният щрих на едно събитие, организирано с невиждани досега у нас мащаби. От сутрин до вечер всички фенове на бойните и силови спортове ще могат да наблюдават в Арена Армеец множество състезания по културизъм, силов трибой, кросфит, фитнес-бикини, граплинг, бразилско жиужицу, муайтай. А самата гала по ММА ще включва срещи с изключително високо титулувани български и чуждестранни състезатели.

Как оценявате шансовете си да преборите съперника?


Мисля, че шансовете ми са доста добри. Ангел Караиванов е име в този набиращ популярност спорт в България. Многократно е доказвал класата си по състезанията, организирани досега и като стил има доста общо и с моята игра. Позиционира се много стабилно, контролира позициите и е изключително добър в някои приключващи техники като ключовете на крака и гилотините. Подготовката ми е насочена към неутрализиране на силните му страни и капитализиране на грешките, които допуска. Тези, които са запознати с моята игра знаят, че не поемем излишни рискове и обичам да контролирам темпото и позициите, но на 19 октомври ще демонстрирам по-отворена игра, доколкото тази среща ще представлява чудесна възможност да разкрием красотата на този спорт пред по-широка публика.

Как съчетавате работата си на треньор с тази на състезател?


Именно треньорската ми работа бе причината да се откажа от активна състезателна дейност в ММА. Този спорт изисква отдаденост и жертване на доста време за овладяването му. Повечето професионални състезатели по ММА тренират двуразово (сутрин и вечер) шест дни в седмицата. Невъзможно е да отделям толкова време за себе си при положение, че трябва да правя същото и за състезателите, които подготвям. Решението бе или да се откажа от едното поприще - състезател или треньор, или да рискувам и аз, и те да се състезаваме неподготвени 100%. Граплингът, от друга страна, не изисква чак толкова много подготовка, доколкото го практикувам за удоволствие и като възможност да изпитвам състезателна „тръпка“ отвреме-навреме. Подготовката ми за граплинг-състезания трае 2 седмици преди самото състезание, през които вдигам повече интензивността на схватките, за да се подготвя кондиционно, и в повечето случаи тези схватки ги провеждам във времето, отредено за тях в тренировките, които водя. За разлика от ММА тук липсва адреналинът, поне за мен, и съм мотивиран изключително и само от удоволствието, което ми доставя практикуването му.

Какви качества са най-важни за един граплинг боец и къде някой, който хареса представянето ви на 19 октомври може да се пробва във Вашата дисциплина?

Освен задължителните за бойните спортове сила, бързина, гъвкавост, експлозивност, балансираност, мога да добавя схватливост и умение да се губи. Първото е следствие от изключително голямото разнообразие от техники, позиции и преходи между тях. Второто е задължително условие за напредък - способността да губите, да анализирате и да подобрявате играта си. Хубавото на този спорт е, че за разлика от ударните спортове, където грешките се наказват с понасяне на удари, този тип контакт почти липсва, а „предаването“ на един състезател, когато е в невъзможност да избяга от болезнен прийом или задушаваща техника, става чрез потупване по партньора или тренировъчната настилка. Това „потупване“, което е познато и на ММА феновете, е възможност за всеки граплинг-практикуващ да „губи“ многократно на тренировка, без да бъде нараняван. Това е предпоставка за дълголетие в този спорт, а успехите зависят от последващия анализ на грешките.

Виждате ли граплинга един ден като нещо, което се изучава в часовете по физическо възпитание в училище и какво пречи на бойните спортове по принцип да навлязат там?

Това е чудесна идея, доколкото спортът е изключително подходящ за развиване на силово-координационните качества на подрастващите и ги учи да губят с достойнство - изключително важна предпоставка за личностното им израстване. За  съжаление, граплингът все още е екзотика и се възприема по-скоро като един от бойните аспекти на ММА, а смесените бойни изкуства все още не се радват на този статут, който имат на запад, например. Тук все още тези спортове се възприемат като свързани с престъпност или подтикващи подрастващите към нея. Този имидж бе наложен с преди години с цел привличане на интерес към професионалните ивенти по ММА. В днешно време все повече ръководители и треньори на клубовете по ММА и граплинг осъзнават, че тези спортове трябва да се изчистят от този „жълт“ имидж и да се наблегне на техните положителни страни. Трябва да се търси и признаване на тези спортове от държавата, което освен легитимация, ще наложи и стандарти, на които те трябва да бъдат представяни пред желаещите да ги тренират. Има проекти в тази насока, за които се надявам, че ще се чуе скоро и които ще организират и санкционират тези спортове на аматьорско ниво, като по този начин ще дадат възможност на все повече хора да се запознаят с тях и да ги практикуват.

Какво развитие според Вас очаква ММА в България?

Смесените бойни изкуства (ММА) са най-динамично развиващият се спорт в световен мащаб и България не прави изключение от този тренд. В момента се намираме на кръстопът и от нас, всички в тази сфера, зависи дали ще успеем да впрегнем тази динамика и да извлечем ползи за обществото. Наше задължение е да изчистим този спорт от мистицизъм, фалшива елитарност и всякакви внушения за престъпна свързаност. Трябва да го покажем такъв, какъвто е - изключително комплексен, ако не и най-комплексния спорт, позволяващ на всеки един практикуващ да намери практика, която му допада и да упражнява в контролирана, безопасна и приятелска обстановка обстановка. Ако не искаш да удряш и да те удрят, бори се. Ако не те влече граплингът, наблегни на ударните аспекти. Всеки може да намери нещо за себе си и да се концентрира в него, спортът го позволява. Трябва да гледаме на практиките в спорта като такива за поддържане на здравето, за развитие на силово-координационните качества, за провокиране на мисленето и създаване на трайни навици за грижа за тялото и духа. Ще бъде твърде жалко, ако всички ние не успеем да канализираме този интерес, на който се радва този чудесен спорт. Ето защо, силно се надявам в близките седмици да успеем да ви зарадваме с проекта, за който споменах по-горе - една инициатива на най-изявеният ни състезател по ММА г-н Станислав Недков, с която се надяваме да поставим едно ново начало в битието на ММА в България.

Бихте ли разказали за себе си извън арената?

Няма нищо кой знае колко впечатляващо в биографията и ежедневието ми. На 34 г. съм, неженен, роден и израсъл във Варна, където живея понастоящем.  По образование съм икономист. Почти не пия алкохол, не пуша и се храня под режим със строго определени храни. Грижа се внимателно за тялото си и го глезя при всяка възможност с възстановителни процедури. Всяка сутрин и вечер съм в залата, тренирайки или преподавайки в ръководения от мен клуб „Десант“. Пред деня работя в сферата на финансите. А вечер след тренировки обичам да релаксирам с четене или гледане на филми. Не гледам телевизия, нито имам прекарана такава у дома от няколко години и считам това си решение за едно от продуктивните, които съм вземал. :))) Добре организиран човек съм и въпреки, че за много хора отстрани графикът ми изглежда натоварен, намирам време за почти всичко без особени усилия. „Може би единственото, за което трябва да освободя още време, е за по-чести срещи с майка ми. Тя е човекът, който най-много ме подкрепя и човекът, за който ще съжалявам най-много, ако го разочаровам“ Както виждате, идеално се вписвам в графата „обикновен човек“ :)

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Няма коментари към тази новина !