Първи фестивал на фолклорната носия в Жеравна

26.08.2008 15:42 | Видян 4355 пъти

Първи фестивал на фолклорната носия в Жеравна

От 22. до 24. август тази година радетелите на автентичното, на българските битови традиции и фолклорни умения се събраха в селския парк Добромирица край Жеравна.
Най-големият частен фолклорен ансамбъл в Европа "Българе" организира съвместно със "Сдружение за Жеравна" уникално по рода си народно увеселение.

Амбициите на "Фестивала на фолклорната носия" да се създаде автентична и естествена среда далеч от цивилизацията, далеч от мобилните връзки и градската динамика се осъществиха напълно. На територията на фестивала нямаше човек без носия – основен и задължителен елемент от автентичното усещане, включително фотографите, операторите и журналистите, които работиха за отразяването на фестивала.

Един от най-значимите и запазени в България архитектурни резервати посрещна с танци и песнопения от различните краища 100 каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери от цялата страна, както и самобитни занаяти и традиционни гозби, от които всеки можеше да опита.

За трите дни видяхме демонстрации на автентични занаяти, обичаи и стара българска кухня. Впечатляващи и запомнящи се за историята на фестивала остават възстановките на Влашка сватба от Врачанска област, обичаят за изпращане на кумове от Граф Игнатиево, кукерите от Ямбол, които играха танц за берекет с близо 600 кг. хлопки по себе си и бабите от с. Свирково с техните игри, по време на които тичаха по поляните като девойки и събраха овациите и симпатиите на цялата публика.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

На финала на Сцена на кръстопът...

Публика и артисти затвориха последната страница на...

Киро бърка Алгафари с Халваджиян

"Разговор между баща ми Нидал Алгафари и Кирил Петков...

Няма коментари към тази новина !