Гърция закрива държавната си телевизия

12.06.2013 14:30 | Видян 886 пъти

Гърция закрива държавната си телевизия

Хиляди протестиращи гърци прекараха нощта пред централата на държавната компания за радио и телевизия ЕRТ в Атина, след като вчера гръцкото правителство изненадващо съобщи, че затваря медиите заради необходимост от икономии, пише dir.bg.

Журналистите от ЕRТ обаче отказаха да напуснат централата на медийната корпорация и след като бе спряно излъчването на програмите й, продължиха да излъчват по интернет, предадоха АП и ДПА.

Програмата на ЕRТ се разпространява на адрес www.ert.gr и по канал на Комунистическата партия – телевизия 902.

Хиляди гърци протестираха цяла нощ пред сградата в подкрепа на журналистите. Правителството посочи като причина за закриването на държавните медии, необходимостта да бъде намалено "невероятното разхищение на средства" във време на голяма финансова криза, която продължава вече шеста година. Заради спирането на ЕRТ, 2500 души ще останат без работа.

"ERT е случай на изключителна липса на прозрачност и невероятно разточителство. Това приключва сега", заяви по-рано говорител на правителството.

Гърция ще стане първата развита държава, която ще загуби този статус, съобщи агенцията MSCI, която съставя този рейтинг. Така след преоценката Гърция ще бъде оценена като развиваща се държава, междувременно пише Блиц.

В съобщението на компанията се отбелязва, че текущото състояние на икономиката в страната на съответства на критериите на развитите пазари. MSCI обръщат внимание на високия дълг на страната, на стагнацията на икономиката и трудностите в привличането на капитал.

Понижен е също така и статусът на Мароко, която от развиващ пазар се превръща в преходен. В същото време пазарите на ОАЕ и Катар вече могат да бъдат наричани развиващи се.

Преразглеждането на рейтинга на Гърция започна през юни 2012 г. Тогава от MSCI заявиха, че на практика в страната не действа финансовият пазар, който може да доведе до промяна на оценката. Агенцията също така обръща внимание на това, че в страната се разпространява бартерът, има въведени ограничения върху сметките, а сделки на фондовия пазар на практика няма.

Пазарът на Гърция е признат за развит през 2001 г. Според рейтинга на MSCI в момента в списъка на развитите държави има 22 страни. Други 22, включително Русия, Китай, Индия и Бразилия, са смятани за развиващи се. Останалите държави са смятани за преходни пазари.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Патриархът: Най-гледан по бТВ

Специалната програма, която bTV излъчи за избора на...

НЕ! Street chefs гърми след полунощ в...

Street chefs в сърцето на София - градината пред хотел...

Няма коментари към тази новина !