Чочо се надлъгвал със смъртта

12.05.2013 09:07 | Видян 9336 пъти

Чочо се надлъгвал със смъртта

Едва ли е останал някой, който да не е разбрал колко нелепо намери смъртта си Петър Попйорданов - Чочо миналия уикенд. Отишъл на гробищата, садил цветя около последния дом на майка си, тръгнал назад и паднал от 2 метра по гръб и глава, пише Уикенд. В резултат-тежки черепно-мозъчни травми, счупени кости и ребро, контузия на бял дроб... 15 часа борба за оцеляването му и... летален изход.

Всичко това Чочо го беше преживявал и в миналото. И макар талантливият актьор да носеше червен конец на ръката си против нещастия и мнозина да си мислеха, че и той като котките има много животи, се оказа, че не е безсмъртен. Поне не и във физическия смисъл на тази дума.

Почти същото падане като онова фаталното, ден преди Великден, Чочо имал и преди четвърт век на снимките на филма "А сега накъде".Тогава той, все още младеж, се изтърсил от 2 метра по гръб в Народния театър. Но, слава Богу, разминало му се без тежки последствия.

„Рангел Вълчанов ме направи боксьор, който сам си играе спаринг. Абсурден етюд! В един момент се нокаутирах сам и от близо 2 метра паднах по гръб. Рангел се израдва на сцената, но уви, тя не беше заснета. Наложи се да я повторим. При падането не можех да си поема въздух, беше страшно. И до днес си я имам травмата на гърба. В зодиаците пише, че едно от слабите места на зодията ми са гърдите. Дълго съм бил плувец, от 4-годишен съм във водата. А като остарях, се оказа, че най-слабото ми място действително са гърдите", споделял е Чочо в свое откровено интервю за „Уикенд".

Преди няколко години Попйорданов пак пострада в храм на Мелпомена.Удари се лошо и дори имаше сериозни фрактури. Злите езици отдадоха инцидента на склонността му да прекалява с алкохола, но самият той имаше друго обяснение. „Трудова злополука. Влязох в театър „Сълза и смях" на тъмно със слънчеви очила. Не видях две маси, спънах се и паднах върху тях. Счупих си две ребра", разказа големият актьор в разговор с наш репортер.

Той и мъжът на Радина Червенова Коко Каменаров имаха традицията почти всяко лято да дават курбан. По този начин отбелязваха оцеляването си в едно друго произшествие, станало на морето в младостта им.

На 6 август преди доста години Чочо и Коко били на плаж. На 30 метра от брега забелязали удавници. И без да се замислят се хвърлили във водата да ги спасяват. Плажът бил неохраняем и почти безлюден. „Аз се приближих до момичето, а Коко до мъжа. Имаше обаче мъртво течение, което ни дърпаше навътре като фуния. Момчета с джетове дойдоха и ни помогнаха", разправял е Попйорданов. По онова време той все още бил женен за първата си съпруга - джаз певицата Хилда Казасян.

В миналото Чочо е можело да намери смъртта си и в планината. В крайна сметка не пострадал кой знае колко сериозно, но пък баща му премръзнал. Двамата с още един техен родственик се изправили лице в лице с опасността на Рила.

"Племенникът ми Николай Веселинов и Чочо един ден през зимата казаха: „Защо не отидем да направим една Мусала?". Качихме се на моята шкода късно на 5 януари и отидохме на Боровец. С лифта стигнахме до старата хижа под Мусала. Попитахме дали заслонът горе работи и тръгнахме натам. По тъмно стигнахме. Беше ясно, но минус 17 градуса. Оказа се, че заслонът е заключен и хижарят е отишъл да празнува Йорданов и Ивановден. Ние влязохме с взлом и преспахме. На сутринта рано се качихме на върха. Беше ясно, но много студено време. Направихме си снимки. Решихме да се спуснем към хижа „Марица", но направих грешка и слязохме в долината на Маричините езера. Те са много тежко проходими дори през лятото, има и един лавиноопасен пасаж. Тримата се озовахме в капана на дълбок сняг. При тези минусови температури се наложи да преспим навън. Хубаво, че имахме чували. На следващия ден успяхме да стигнем до хижа „Марица". Всички бяха вдигнати под тревога. Имах леко премръзване само аз", разказвал ни е бившият директор на БНТ, кинематографията и Сатиричния театър Иван Попйорданов. Тези дни той не е на себе си от мъка, защото в рамките на по-малко от месец погреба най-свидните си хора - жена си и сина си. Майката на Чочо, лекар по професия, дълги години бе инвалид заради прекаран инсулт. Семейството бе изключително сплотено преди смъртта да го разбие завинаги.

Падане от високо, по-страшно дори от това на Боянските гробища, по чудо не убило Петър Попйорданов и в един друг случай. Тогава актьорът едва не полетял в бездънна пропаст, възседнал жребец.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !