Защо дует Ритон няма деца

27.11.2012 14:00 | Видян 16380 пъти

Защо дует Ритон няма деца

На 27 ноември в първа зала на НДК най-известният български дует Ритон ще посрещне отново феновете си на голям юбилеен концерт. Публиката ще се потопи в атмосферата на любимите песни, благодарение на нова модерна технология, пише Супер 19'.

Иновативният метод ще пренесе гостите в приказка от визия, допълваща чрез букет от цветове и форми неповторимото настроение, доставено от музиката на любимите изпълнители.

Катя и Здравко са първите изпълнители в България, които ще предложат на феновете си удоволствието от 3D Mapping прожекцията.

Един от първите хитове на дует Ритон е песента Някога, но не сега, написан от патриарха на естрадната музика Тончо Русев.

Тя е записана точно преди 30 години през 1981 г., а двамата изпълнители разкриват, че са се срамували да я изпълняват и дори не са искали да я запишат. Затова се наложило самият Тончо, от когото чакали цяла петилетка да им напише песен, да ги убеждава.

А причината за това било стихотворението на Найден Вълчев, по която е направена песента, и най-вече стиха: „Има долу в бъчвите толкова горчив пелин, как да спреш пожара на страстта“. „Миришеше ни на кръчма от този стих, а ние не искахме да пеем пенсионерски песни, затова първоначално я отказахме. Но точно Тончо ни убеди, че това е страхотна поезия. И се оказа прав. По писма на зрителите 4 седмици песента стоеше на първо място в класацията на радиото.

Въпреки това се срамувахме да я пеем на концерти, нищо че я бяхме подготвили още от самото начало с нашия оркестър Тонус. А хората си питаха за нея – децата си я наричаха „песента за кокичетата“, а мъжете – „песента за бъчвите“.

И на един концерт вече бяхме решили, че ще я изпеем като последен бис, когато си мислехме, че хората вече са се уморили, чули са достатъчно песни. Обаче такъв фурор настана на Някога, но не сега, че вторият ни концерт на същото място, който трябваше да се състои след час, се отложи заради аплодисментите на публиката“, разказват Катя и Здравко.

Още като студенти в първи за втори курс, младите певци намерили връзки да ги чуе утвърдения вече композитор Тончо Русев, научи Супер 19'.

Отишли в дома му и му представили репертоара си на английски. Доайенът толкова много ги харесал и им казал, че всяка тяхна стъпка трябва да минава през него. Но преди това им заръчал да работят една година в чужбина, за да натрупат материална база – хубави собствени микрофони, тоалети и задължително автомобил. Дует Ритон работили в най-големите театрални вариетата в Полша и се върнали заможни. Отишли отново при Тончо да му поръчат песен.

"Вие луди ли сте, нали чорбаджийката ще ме убие, ако ви дам песен. А пък ако е хубава – съвсем“, заявил Маестрото, визирайки примата на българската естрада Лили Иванова, с която е в тясно творческо сътрудничество цели две десетилетия до 1981 г.
Първата си малка плоча Катя и Здравко записват с две преводни песни.

Само седмица след като излиза, издателите от Балкантон  им поръчват голяма плоча, тъй като малката върви като топъл хляб. Много скоро дебютният им албум Прегърни ме вече е факт и първият му тираж е от 89 000 бройки. Търсенето е толкова голямо, че след това плочата се преиздава още 6 пъти по 80 000 броя.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Няма коментари към тази новина !