Филмът за Ванга е подигравка

02.10.2012 17:15 | Видян 2463 пъти

Филмът за Ванга е подигравка

"Филмът за Ванга е подигравка, той няма да има нищо общо с нея или делото й. Само използват името й за популярност", бесни са хора от Петрич, които още пазят спомен за пророчицата.

Според тях документалният руски филм няма да има абсолютно нищо общо с Ванга или живота й.

"Нито един човек от екипа, заснемащ филма, не е идвал при нас да пита за факти от живота й. Те го снимат някъде в планината около село Яково, но няма да дойдат въобще в Рупите, където тя прекара целия си живот. Филмът няма нищо общо и с фондацията "Ванга", обясни Серафим Иванов, управител на комплекса в Рупите и пазител на храма "Св. Петка".

Според него, въпреки че филмът е обявен за научнопопулярен той ще е художествена измислица и няма да има никакви достоверни факти от живота на баба Ванга. "Това ще е една съвсем различна история. Тя няма общо нито с Рупите, нито с нещо около баба Ванга. Само името й ще използват. От фондацията никой нищо не знае за филма, защото с никого не е разговаряно на тази тема. За да е достоверно, би трябвало да се говори с някого, който я е познавал. А това ще е измислица.

Не трябва да се използва така името й. Извадили са обаче пари и ще го направят филма", обясни още той. Лентата се заснема в село Яково, където голяма част от местните са много щастливи от идването на екипа. Оказва се, че за продукцията са били нужни огромен брой статисти - над 300. Така местните се наредили да участват във филма и да припечелят от снимките му. Отделно били ремонтирани и някои къщи и църквата. Статисти са били набирани и от София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

По план снимките трябва да продължат около месец. Лековита топла вода ще бликне утре на Рупите. Мраморната чешма, която ще бъде поставена край къщата на баба Ванга, където тя прекара последните години от живота си, е дарение от съдия проф. Снежана Ботушарова. Тя ще бъде открита на 3 октомври, тъй като това е рождената дата на пророчицата. Десет дни след това, на 14 октомври, ще се представи и книгата "Ванга пророчицата" на Жени Костадинова. Тя съдържа над 250 ксерокопия на различни документи, снимки, писма и публикации.

източник:България Днес

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !