Ива Акрабова от Hummingbird, Лондон: Малдивите са №1, защото вече има нощувки по 60 паунда

23.07.2012 09:30 | Видян 5973 пъти | Гласували 1

Ива Акрабова от Hummingbird, Лондон: Малдивите са №1, защото вече има нощувки по 60 паунда

Ива Акрабова е мениджър Резервации в Hummingbird Travel, най-големата независима туристическа брокерска агенция във Велкобритания със седалище Лондон. Фирмата е специализирана в туризма в Индийския океан, Малдиви, Мавриции, Сейшели и Шри Ланка.

През последните 25 години компанията е навлязла дълбоко в своя бизнес и е изучила и последните кътчета в дестинациите, които предлага. Hummingbird Travel е фирмата, въвела въздушния транспорт на Малдивите през 1988 и хидроплани няколко години по-късно.

По този начин е позволила бързата и лесна комуникация между островите. Преди 10 години агенцията започва да се занимава и с хотелски бизне.

Тя е сред най-големите компании в света, които оперират и на самите Малдиви с офиси в Мали и в Лондон. В момента тя е позната на клиентите си с изключителните си познания по тези места. По повод икономическите кризи, които засегнаха и туризма по света и у нас потърсихме Ива за интервю....

Вие сте вероятно една от малкото българки на добра позиция в голяма чужда травел агенция. Премина ли кризата в бизнеса с пътешествия?

През последните две години положението беше трудно и криза в туризма наистина имаше. От началото на 2012 г. обаче всичко рязко се промени. Само за два месеца успяхме да увеличим резервациите до число, което не беше достигнато през последните пет години. Сравнявайки януари, февруари и март за тази година с първите тримесечия от 2008 г. досега, отчитаме над 20% увеличение на продажбите, т.е., можем спокойно да кажем, че кризата в туризма отминава. Голяма част от нашите дестинации са под мотото: Веднъж в живота. Там се ходи на меден месец или по друг специален повод. В този смисъл, хората никога не са преставали да пътуват. Подобни впечатления споделят и почти всички мои колеги от останалите агенции, които работят с други дестинации.

Предлагате основно екзотични дестинации - не минава ли модата на тези ваканции и какъв тип хора ги търсят?

Екзотичните дестинации всъщност стават все по-търсени по простата причина, че те вече не са места само за супер богати хора. Те стават все по-достъпни за средната класа. Все по-широк кръг хора могат да си ги позволят, защото изборът на хотели е огромен – от три до пет и пет плюс звезди. На Малдивите, например, почти всеки хотелски комплекс е самостоятелен остров.

Това значи, че има по-скъпи и по-евтини острови, така ли?

Да, има острови, на които престоят за една нощ струва 10 000 паунда, а други – едва 60. Много хора се връщат на тези дестинации, защото смисълът им не е само в екзотиката, но и в цялостното преживяване. Агенцията постоянно предлага нови преживявания, така че туристът да престане да се чувства турист, а част от мястото. Според проучванията Малдивите и Шри Ланка са две от най-модерните дестинации за ваканция в момента. Отделно, всички големи туроператори отчитат Малдивите като номер 1 в техните продажби. Освен, че всеки хотел е на собствен остров и че имат едни от най-впечатляващите плажове в света, Малдивите са популярни и търсени за гмуркане, за сърфиране и всякакви водни спортове. Имат перфектни условия за семейства с деца и само там човек получава изключителня шанс да се докосне до редки и невиждани обитатели на морето – гигантски морски костенурки, морски скат и други.

В Шри Ланка, например организираме турове, при които целенасочено избягваме стандартните пътеки и се фокусираме на бутикови хотели и уникални преживявания – сафари къминг, голф комплекси, полети с балон. В една седмица се комбинират културно-религиозни маршрути, природни резервати, реставрирани чаени плантации, както и типичните плажни курорти.

Мавриций е място както за двойки на меден месец, така и за семейства с деца или хора, търсещи красиви плпажове, луксозни курорти и екзотична кухня. Освен това островът предлага някои незабравими преживявания като спускане с лодки по водопад, обиколка на вулкан, т.н.
Сейшелите наистина остават засега курорт за хора с възможности, дори самото пътуване до там е доста скъпо.

Не  е тайна, че в България на практика не може да се намери добра оферта за екзотични дестинации. Идват ли при Вас българи, за да си купуват ваканции? Какви са предимствата на това пазаруване?

Нашата агенция е популярна с това, че успява да намери най-изгодните оферти и да предложи най-атрактивните цени. Нито една българска компания не може да даде подобни предложения по простата причина, че българските фирми засега работят с ограничен брой клиенти. Докато ние сме агенция-доставчик за много туристически комании от цял свят, а това е накарало собствениците на хотели да свалят цените за нас неимоверно.

Над 300 туроператори резервират хотели през нас, които ни дава огромна покупателна сила. Това става причина и да имаме най-добрите цени и най-добрите специални тарифи и преферециални оферти за нас. Имаме дългогодишно установени връзки със собствениците и управителите на хотелите.

Държим постоянна връзка с хотелите и екипът ни реагира светкавично по време на натоварени периоди. Дори в най-пиковите моменти, когато никой не може да открие свободна стая в някое супер актуално място, агенцията разполага с резервирани места, които отстъпва на клиентите си.

Кои дестинации са най-активни на британския пазар, където България загуби доста позиции и отбеляза голям спад с 16% миналата година, и с какво се различават кампаниите им?

Малдивите, както вече казахме, са номер 1, но и интересът към Шри Ланка се покачва много бързо. Тези дестинации станаха популярни най-вече чрез самите туристи, които се връщаха от там, преизпълнени с преживявания.

През тази година Индийският океан е истински хит, тъкмо защото дестинациите там се отварят за по-широка публика и за средната класа.

Досега този район беше популярен като „хай” дестинация, но, както вече обясних става все по-достъпен. Идеята, че Индийският океан е бил трудно постижим го е направило още по-желано място. И в момента, когато цените се отвориха, хората наистина решиха да се възползват.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !