Демби отглежда кокошки

21.07.2012 09:00 | Видян 5079 пъти

Демби отглежда кокошки

Модата тръгва още от началото на 90-те, когато бандитите тепърва се "образоват", а официалното им облекло е анцуг, гарниран със златен ланец. Днес повечето от добре облечените бизнесмени обаче се връщат към старото си "амплоа" - на земеделци и животновъди.

Нароченият за приемник на Георги Илиев - Николай Цветин, който така и не се възползва от наследството си, всъщност е... животновъд. Той има ферма за отглеждане на гъски. Предприемчивият бизнесмен е осигурил и износ за тях - продукцията му отива директно във Франция, където се  пласира по скъпарските ресторанти и задоволява изтънчените небца на ценителите. Макар това начинание да му носи добри печалби, Николай Цветин се срамува да признае за него и предпочита да не разказва за гъските. "Представяте ли си какво биха си помислили за мен, ако разберат, че отглеждам птици?", казва той.

Наследникът на ВИС по професия действително е земеделски производител, или поне така е вписан в търговския регистър. След убийството на Георги Илиев всички чакат той да заеме неговото място. Усетил, че то е проветриво, Николай Цветин бърза да се преквалифицира - отказва се от акциите си във "ВАИ холдинг" и създава еднолично дружество с основен предмет на дейност: „отглеждане на зеленчуци, дини, пъпеши и други специфични продукти". Седалището на фирмата е в шуменското село Салманово.

"Чували сме само, че има такъв човек при нас, но не сме го виждали. Във фирмата му работят наемници. Много добре се развиват", разказват пред репортер на "Шоу" хора от селото.Димитър Вучев - Демби е един от последните, присъединили се към редиците на отрудените земеделски производители. Фирмата му "Дядо Мраз 681" е с основен предмет на дейност "животновъдство и отглеждане на фуражни култури". Демби има и други дружества, но това е единственото работещо в момента - поне на документи.

Източници на "Шоу" от обкръжението на Вучев дори твърдят, че преди около месец той прави опит да кандидатства за земеделска субсидия по линия на Европейски съюз. Негови хора в момента масово обикалят районите около Пазарджик и предлагат високи цени за изкупуване на земеделска земя. Предстои да бъде взета и ферма за кокошки край село Динката, което иначе е известно като родното място на Кочо Честименски.

Култовата фирма "Дядо Мраз 681" все още не фигурира в нито един от земеделските регистри, а на телефонните форми за контакт отговаря любезен женски глас, който заявява: "Да, при нас е фирма "Дядо Мраз 681", но ние сме само счетоводителки и нищо не можем да кажем"...Една знаменита фигура от мутренския преход - Тенчо Тенев - Свинаря, е сред хората, които първи откриват как могат да се превъртат пари от незаконна дейност чрез животновъдство. Преди още да се прочуе покрай връзките си с покойните вече Иван Тодоров - Доктора и Филип Найденов - Фатик, той влага средства в много по-прозаични начинания от контрабандата и банковите далавери. Днес край Харманли почти никой не си спомня за свинекомплексите му, но самият той все още обича да твърди, че именно оттам е натрупал първия си милион.

Легендарният бард на родната мафия Иво Карамански също се усеща, че в земеделието могат да се преперат немалко пари. Една от първите ферми за гъши дроб е именно негова. Паралелно с това инвестира в развъдник за риба и създава фирмата "Булфиш". През "Тракия фрутс" пък върти внос и износ на плодове и зеленчуци.Малко известен факт е, че сред мутрите - пионери на родното земеделие е и Васил Илиев. Усеща се в средата на 90-те, когато е започнало масово изкупуване на земи из цяла България.В онези времена всеки гледа да си продаде парцелчето и цените падат от месец на месец. Босът на ВИС изкупува буквално на килограм. Идеята му е да засее нивите с жито, което после да препродава на хлебопроизводители. "Аз съм селско момче и не ме е срам, че се занимавам с това", обича да казва той. Приятели на Васил Илиев си спомнят как в лятото преди да умре, той праща няколко от личните си момчета да контролират събирането на реколтата.

Ако несебърският бос Димитър Желязков не беше кръстен с прякора Митьо Очите, сигурно щеше да е наричан Митьо Домата - прякор, който безспорно би му прилягал.Бизнесменът с противоречива биография е инвестирал немалко пари в търговията с основния продукт за шопска салата и друга земеделска продукция. Впоследствие далаверата се разсъхва и той се преориентира към друг официален бизнес - пералнята, в която переш чаршафите на хотелите в бургаско и... още нещо.

Друг един известен бандит и в момента печели официално от селскостопанска продукция. Страховитият варненски бандит Николай Тошев - Чирпанския има ферма за патици. Официално тя се води на името на съпругата му Мария. Също като адаша му Цветин и неговата фирма има сключени договори с фирми от чужбина, които изкупуват цялата родукция.


Така се случва със сливенския бизнесмен, Атанас Мъндев, известен като основател на известната групировка "777". В началото на 2000 година той изведнъж решава, че ще изгради огромен парк край Сливен и, за радост на малките дечица, там ще разположи увеселителни влакчета, виенски колела и куп други развлечения.Атанас Мъндев дори командирова във Франция озеленителка, която да изкопира парковете край Версай и да се върне с вечнозелени дръвчета и всякаква друга растителност.
Паралелно с това Мъндев явно не забравя за старото си амплоа, защото през 2011 г. той е осъден на 12 години затвор по обвинение за ръководене на организирана престъпна група и участие в трафик на хора. В момента излежава наказанието си при усилено строг режим. Днес паркът на боса запада.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-лудият фен на Бешикташ отново...

След като Турция разгроми Австрия с 2-1 и се класира за...

Скандалната Алена Омович продължава с...

Алена няма граници, когато става въпрос за провокации....

Няма коментари към тази новина !