Вальо Топлото си признава за прането на пари?

25.06.2012 14:15 | Видян 1641 пъти

Вальо Топлото си признава за прането на пари?

Ексшефът на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров изненадващо поиска да сключи споразумение с прокуратурата по едно от делата срещу него. Той е подсъдим за пране на пари. Адвокатът на Вальо Топлото обясни, че искането е свързано с процеса за източване на дружеството, по който клиентът му бе оправдан миналата седмица от Софийския апелативен съд. По думите на адвокат Венцислав Водоленски това ново обстоятелство е изиграло основна роля в решението на подзащитния му.

Миналата седмица магистратите от Апелативния съд оневиниха Димитров за длъжностно присвояване на 6 млн. лв. от “Топлофикация”. На първа инстанция той бе осъден на 14 години затвор. „Имаме причини, ще ги кажа след това. Не мога да дам нищо предварително, преди да го обсъдя с прокуратурата“, заяви Водоленски и допълни, че това означава, че ексшефът на “Топлофикация” бе признат за невинен за престъплението, от което е набавил парите, които в последствие е изпрал.

Дали прокуратурата ще се съгласи на “сделка” с Вальо Топлото, ще стане ясно през октомври, за когато бе отложено делото. Прокурор Виолета Тонева обясни, че не може да вземе такова решение, тъй като титулярният прокурор по процеса Божидар Джамбазов е в отпуск, а тя само го замества. Нещо повече – по закон споразумение може да се сключи, само ако подсъдимият признае вината си. Прокурор Тонева поясни, че сключването на споразумение задължително изисква Димитров да се признае за виновен. Тя подчерта, че всичко зависи от това дали колегите й ще протестират пред ВКС оправдателната присъда на ексшефа на “Топлофикация” по обвинението за източване на дружеството. За да има „сделка“ между двете страни, е необходимо и Димитров да плати дължимите данъци в размер на 2 млн. лв.

Запитан дали клиентът му ще признае вина, адвокатът на Валентин Димитров заяви: „Не мога да кажа нищо предварително. Имам нещо наум, но не мога да кажа нищо предварително, не мога да си изтъквам тезите, преди да съм ги казал в съдебна зала.“

Валентин Димитров остана единствен подсъдим по делото за пране на пари в размер на близо 10 млн. лв., след като през януари миналата година майка му Цеца Димитрова почина. 86-годишната жена почина след прекаран инсулт и делото срещу нея беше прекратено. Приживе тя беше подсъдима заедно със сина си за пране на пари.

През декември 2010 г. Вальо Топлото бе осъден на 3 години затвор за безстопанственост заради неправомерно изхарчени 2 млн. лв. за рекламни материали и представителни разходи. Около 430 000 лв. от тях са използвани лично за Димитров, като са купувани синьо сирене и други скъпи храни, соли за баня, водни ски, джет, а служителка на дружеството е ползвана като чистачка в дома му.

В края на 2011 г. Софийският градски съд отмени присъдата от 5 години затвор на Валентин Димитров за това, че не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева. Магистратите върнаха делото на районната прокуратура заради недостатъци в обвинителният акт и нарушения в работата на първоинстанционния съд.

източник:Всеки ден

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Новите вълшебни думи „разрешавам” и...

Възпитавани сме, че единствените „вълшебни думички” са...

Няма коментари към тази новина !