Витоша ски: Да спазваме всички закони в България, а не само екологичните

22.06.2012 13:15 | Видян 1478 пъти

Витоша ски: Да спазваме всички закони в България, а не само екологичните

С това писмо бихме искали да внесем яснота относно тиражираното в публичното пространство твърдение от екоактивисти, че „Витоша ски” АД няма уредено право на строеж за собствените си лифтовете.

Смисълът, с който тази фраза е натоварена, може да сравним със следната ситуация: купувате апартамент с акт 16, но всъщност той е в насипно състояние – парче земя, тухли, цимент и т.н. Дори да запитате второкурсник по право, той ще отговори, че съоръженията са трайно прикрепени към земната повърхност с фундаменти, което ги прави недвижими вещи и заедно с прилещащите им станции са сгради по смисъла на закона.

Лифтовете ни са разположени върху територията на парк „Витоша”, която е публична държавна собственост.

А с приватизационната процедура ни е прехвърлено ограничено вещно право, което произтича от собстевеността на държавата върху земята.

Всички знаем принципа - който е собственик на земята е и собственик на всичко изградено върху нея. Така че, на твърденията че притежаваме не лифтове, а старо желязо може да отговорим така:

Да, притежаваме много стари лифтове, действащи в най-демодираната ски зона в света. Ние искаме да променим тази печална картина и имаме силната подкрепа на модерните и активни хора на България, които не странят от цивилизацията, знаят и са видели добрите примери за баланс между опазването на природата и бизнеса в целия свят.

Най-отговорно заявяваме, че „Витоша ски” АД е собственик на обектите, притежава всички документи установяващи правото й на собственост и сме готови да ги предоставим на всеки компетентен експерт, който е поканен от българска медия за становище по въпроса.

Още веднъж ще обясним и защо трябваше да спрем лифтовете през изминалата зима. Приетият Закон за горите през 2011 постави изискване ски-пистите да се изключат от горския фонд. Ние не сме концесионер на зоната, имаме само собственост върху лифтовете и наемаме пистите от горското стопанство.

Но пистите на Витоша не бяха изключени от горския фонд, а при тази ситуация не можехме да ги наемаме под наем, защото това е незаконно и щяха да ни обвинят в корупция. Освен това ни бе отказано да прочистим просеките под съоръженията, въпреки че техническият надзор ни нареди тези мерки за безопасност. Ако бяхме пуснали съоръженията, кой щеше да носи отговорността за здравето и живота на туристите и скиорите? Това не можехме да си позволим, защото нашата компания е една от най-гледаните под лупа  в България, всяка наша крачна се следи и атакува.

Още веднъж съжаляваме за проваления сезон при толкова много сняг. Но ние понесохме най-големите негативи, критика и загуби, защото нито един човек не е уволнен от компанията.

И ВСИЧКО ТОВА ПОРАДИ ЕДИН ЛОБИСТКИ ЗАКОН, ИНИЦИИРАН И УМИШЛЕНО ПРОКАРАН В ПАРЛАМЕНТА ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ „ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ”, С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА СЕ ЗАПАЗИ СТАТУКВОТО НА СТОЛИЧНА СКИ ЗОНА ОТ СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕК.

В заключение, ние бихме желали да кажем, че сме сред най-големите противници на застрояването на Витоша с бетон и хотели . В това се съдържа една проста бизнес логика – през зимата ние продаваме ски карти, но през лятото предлагаме красотата на природата и алтернативен туризъм. Така че, ние сме най-заинтересованите Витоша да не се урбанизира.

Всеки може да се запознае с нашите идеи как искаме да обновим ски зона Алеко на www.obichamvitosha.com. Има специални интерактивни карти, които онагледяват сега съществуващата зона и новата.

Предлаганите от нас изменения са повече от минимални и новата зона трябва да се определи като малка ски зона по всички действащи стандарти. Разликата е, че новата зона ще бъде модерно проектирана, ще предлага безопасен и удобен зимен туризъм, както и ще има хубави летни атракции за нас и децата ни.

снимка: БНТ

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в...

Посрещаме суперуспешното електронно дуо и Miss Moniquе...

Няма коментари към тази новина !