Ще вземат ли 113 милиона от Царя?

13.06.2012 16:00 | Видян 2425 пъти

Ще вземат ли 113 милиона от Царя?

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок загубиха делото за двореца Кричим, който окончателно бе присъден на държавата от Върховния касационен съд в петък. Това е първото приключило с решение дело за "царските" имоти, което ще даде насока за развитие на останалите казуси. Делата за дворците "Врана", "Ситняково" и "Бистрица" продължават да буксуват пред Софийския градски съд. Дело се води и за "царските гори" в Рила.

Върховният съд допусна за разглеждане делото за двореца "Кричим" по изключение. ВКС се нагърби да изясни неяснотите в българското законодателство по казуса с т.нар. "царска реституция". По този повод припомняме изключително интересна публикация на уважавания вестник 168 часа, която разкрива, че освен въпрос на чест, казусът е въпрос и на много пари. Убедете се сами!

„Царските имоти вече получиха данъчната си оценка и тя е общо над 16,3 млн. лв. В тази сума са включени земите, дворците, къщите, хижите и горите.
Цифрите станаха ясни покрай делата, които държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие заведе чрез адвокатска къща "Савова и сие" за връщане на имотите.
Според брокери пазарната цена е доста по-висока - към 113 млн. лв.

Най-скъпа е цената на резиденция "Врана", в която Симеон Сакскобургготски живее през повечето време, когато не е на визити в чужбина или при децата и внуците си в Мадрид. Целият имот е оценен на 14 135 228 лв., съобщиха от МРРБ в отговор на запитване на в. "168 часа". Той обхваща две постройки плюс 980 дка земя край караулката на София, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община. Според брокери само за земята стартовата цена може да е 68 млн.лв., като още около 2 млн. лв. отгоре за трите къщи на територията на "Врана". МРРБ уточнява, че не разполага с отделни данъчни оценки за постройките и за двете части на парка - тази на общината и другата, която ползва Симеон Сакскобургготски. Още докато беше премиер, той направи дарение на София, но почти 8 г. паркът не се използва.

 Критериите за данъчната оценка не са ясни."Отговорът е извън компетентността на МРРБ, тъй като те са изготвени от общинската администрация по реда на Закона за местните данъци и такси", обясняват от ведомството на Лиляна Павлова. Следващият по цена на имота е дворецът "Царска Бистрица" на Боровец. Той включва 210 хиляди квадрата с 8 сгради.

Данъчната му оценка е 1 133 353 лв. Според брокери само земята край двореца струва около 27 млн. лв., а за постройките може да се добави още към 1 млн. лв. Останалите къщи и хижи имат доста по-ниски оценки. Например "Ситняково" е 130 хиляди лв. за 20 хиляди квадрата с 3 постройки. Хижа "Саръ гьол" е още по-евтина, но за нея не е заведено дело и не е поискана данъчна оценка. За горите от Министерството на земеделието заявиха, че нямат право да разкрият каква е данъчната им оценка.

Според интервю на адвокат Ирен Савова, представляваща държавата по тези дела, гора от 1,3 декара е пресметната на 82 лв. Ако се умножи по 16 хиляди декара гори, колкото са възстановени на царя, това прави около 1 млн. лв. за всички тези масиви. Според брокери реалната им цена е към 15 млн. лв.
По искане на адвокат Савова съдът е наложил възбрана върху имотите, за които е заведено делото. Това означава, че Симеон Сакскобургготски не може нито да продава, нито да ипотекира, нито дори да прехвърля земи, дворци или гори на други хора или на децата си.

Никой не би купил имот с възбрана, защото рискува да бъде изгонен от него, след като плати. Само че при положение че парламентът прие мораториум върху разпореждането с имотите, възбраната е била излишна, смятат юристи. Де факто и двете действия имат еднакъв ефект.

"Обезпечителните мерки за възбрана дублират действието на мораториума и затова нямат особен смисъл. Единствената разлика е, че не е ясно дали те забраняват изрично сечта на гори, което е предвидено в мораториума. Вероятно тези възбрани са направени от некомпетентност и за да се създаде впечатление, че нещо се прави за конфискация и ограничаване на последствията от реституцията на царските имоти", коментира Михаил Екимджиев, адвокат по делата на Сакскобургготски в Страсбург срещу мораториума.

"Държавата, която настоява за обезпечителната мярка, е депозирала пари по сметката на съда. Такъв е редът, когато има иск за обезпечение. Целта е да не се продава имотът, докато тече процесът. Обикновено сумата е 20-30% от стойността на иска", коментира бившият царски депутат Минчо Спасов. Първоначално адвокат Савова заведе делата с иск за 110 хиляди лв. за "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", но впоследствие след като е станала ясна данъчната оценка,  искът и депозитът е трябвало да бъдат коригирани.

Царски юристи смятат, че понеже няма обществена поръчка за избор на кантора за делата, следващата власт би могла да атакува избора на адвокати.
"Във ведомствата има щатни юристи, които би трябвало да се занимават с тези дела. Какъвто е случаят с бизнесмена Христо Ковачки - делата се водят от юристите на Министерството на финансите, МРРБ и областните управи. С царските имоти се прави прецедент да се избира една частна кантора без никаква процедура. Сметната палата при бъдещо правителство би могла да бъде сезирана за това", допълни Минчо Спасов.

За да се водят четирите започнати дела, държавата е платила 24 хиляди лв. Това включва разноски за съдебни такси, преводи на съобщения и обявления до роднините на царя, които не са български граждани и др.

Извън тази сума са адвокатските възнаграждения, които според МРРБ тепърва ще се изчисляват. Те са по специална наредба. Според нея царските имоти попадат в графата за граждански дела с интерес на ответната страна над 10 хиляди лв. Така хонорарът на адвоката е 650 лв. плюс 2% за горницата над 10 хиляди лв., което, ако се вземе цялата данъчна оценка на царските имоти, прави 326 хиляди лв. за една инстанция. Ако делото се води на втора инстанция, адвокатите отново ще получат възнаграждение в подобен размер. "Към момента конкретен размер за изплатените хонорари не може да бъде посочен. Тяхното окончателно уточняване въз основа на данъчните оценки на имотите предстои", обясняват от регионалното министерство”.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !