Галеви откраднаха икони от църква

11.06.2012 13:00 | Видян 1899 пъти

Галеви откраднаха икони от църква

Феодалите на Дупница скитат безродни от месец насам, след като бяха осъдени на по 5 години затвор за рекет и се укриха от правосъдието. По петите на разбойниците вече са копоите на Интерпол, а срещу бившите барети бе повдигнато и обвинение за пране на 35 милиона лева. Въпрос на близко бъдеще е Пламен Галев и Ангел Христов да бъдат обвинени и за поръчителството на няколко убийства.

Набожни дупничани са категорични, че разтуреният престъпен режим на "братята" е само началото на  тяхното Ватерло и че феодалите тепърва ще ядат горчивите плодове на божието отмъщение.

Местните шушукат, че падението на Галеви стартирало преди 4 години, когато феодалите прибрали няколко от най-ценните икони от храма „Свети Георги" в Дупница, а вместо тях предоставили на отец Георги Паликарски копия на светините. Без страх от Господ Пламен Галев и Ангел Христов прибрали от храма безценна икона на Свети Георги Победоносец от миналия век, както и реплика на една от най-старите християнски икони - тази на Свети Архангел Михаил, рисувана от български иконописец в средата на 19 век.

Особено ценна е задигнатата икона на Архангел Михаил, тъй като тя представлява точно копие на синайската икона с образа на Христовия воин. В момента оригиналната икона се намира в Сърбия, а в България няколко църковни храма и манастири притежават „реплики" на иконата, рисувани от родни иконописци в годините, в които страната ни е била под турско робство. Едно от копията на Архангел Михаил се намира в дупнишката църква „Свети Георги", но преди 3 лета Ангел Христов прибрал иконата и я окачил в имението в Ресилово.

Вместо това феодалът предоставил копие на безценната икона, което било рисувано от учащи се в Търновския университет.

Галеви заграбили и икони мозайки от църковния храм в Дупница, бившите барети имали практика най-демонстративно да откачват осветените уникати от божия храм и да ги носят за подаръци на свои приятели или пък да ги окачват в имението си.

Всичко това се случвало с благословията на скандалния поп Георги Папикарски, който през 2009 г. се  прочу с това, че даде молебен за здравето и късмета на гангстерите, след като бандитите бяха арестувани.

Единственият свещеник от храма в Дупница, който роптаел срещу варварското оскверняване на църквата - отец Методий, преди две години бе отстранен от катедралния храм „Свети Георги" и пратен в две от най-пустите и безлюдни села на Бобовдолска община - Горна и Долна Козница.

Отец Методий се прочу по време на процеса за рекет срещу Галеви, след като разказа как феодалите
влизали въоръжени в църквата, а гавазите им изхвърляли миряните и затваряли вратите на храма.

Пламен Галев и Ангел Христов твърдели безцеремонно на поповете, че имат право да си взимат икони, тъй като те са платили скъпия ремонт на катедралния храм и благодарение на тях църквата „Свети Георги" била идеално поддържана и вън от обсега на просяци и крадливи наркомани.

„Свети Георги Победоносец и Архангел Михаил поразиха с копието и с огнения си меч бандитите, които си мислеха, че иконите на Христовите войни ще ги закрилят. Божият гняв тепърва ще се изсипва върху Галеви", образно се изразяват набожни дупничани.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

10 съвета за по-добър сън

В днешно време голяма част от хората пренебрегват...

Никой никога не е обеднял, ако е...

"Никой никога не е обеднял, ако е давал." Ане...

Няма коментари към тази новина !