Кучетата в София натясно от днес

09.04.2012 10:15 | Видян 1439 пъти

Кучетата в София натясно от днес

„Очаквам промените в наредбата за условията за домашните любимци да са факт на 9 април (днес), както обеща министърът на земеделието Мирослав Найденов", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че промяната се иска от няколко месеца, като това е станало наложително след остойностения проект за приют край Горни Богров.

Обществено известен стана фактът, че за да се изпълнят условията за 500 кучета, са необходими 6 милиона лева. Като важна определи кметът на София и очакваната промяна в Закона за защита на животните. Там общината иска да се премахне надзорът от страна на граждани и екоорганизации към кучетата на улицата.

"За мен е важно да се приберат глутниците от улиците на града", каза Фандъкова. В отговор на въпрос тя посочи, че очаква промените в наредбата и закона да станат факт и тогава може да се състави график със сроковете за изграждането на временните приюти и броя на кучетата, които могат да се приберат в тях.

Проблемът с бездомните кучета не е възможно да се реши веднага, но трябва да се ускори решаването. Европейските норми не изключват евтаназирането на агресивните
животни или и на други, ако това е позволено от местното законодателство, каза още кметът на София. Фандъкова допълни, че разчита и на неправителствените организации, които подхождат отговорно към проблема да работят за осиновяването на животните в дома на осиновителя, а не на улицата. Тя посочи като добра практика за работата между общината и екозащитници приютът край Горни Богров, където има активна кампания за осиновяването на животни тук и в чужбина.

„Разпоредила съм на Екоравновесие да се засили контролът върху грижата на надзорниците в момента“, посочи Фандъкова, като допълни, че ако  установи, че осиновеното куче е на улицата, то пак ще се прибира в приют.

Кастрация и осиновяване на бездомните кучета биха намалили значително броя им по улиците, смята още кметът. Тя допълни, че след приемането на промените в наредба и законовите изменения и мерките, които Столичната община ще предприеме, резултатът от намаляването на броя на бездомните животни ще е по-видим.

В същото време професор Ботьо Тачков, който бе нахапан от кучета в столичния квартал Малинова долина на 28 март, почина вчера сутринта. От Военно Медицинска Академия съобщиха,че, въпреки усилията на лекарите 88-годишният учен е издъхнал от полиорганна недостатъчност.

В резултат от инцидента, проф. Тачков е претърпял голяма кръвозагуба, а в резултат на тежкия шок, е получил и тежка сърдечна криза. Преди седмица лекарите съобщиха, че са му направили седем травматологични операции.

По повод нападението кметът на София Йорданка Фандъкова коментира преди дни, че граждани от кв. Малинова долина са хранели цялата глутница със сурови кокали.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сидни: Най-зеленият и най-чистият...

Всеки си представя операта в Сидни, когато стане дума за...

BMW M2 от 2025 г. е още по-могъщо с...

Подобно на по-големите си братя и сестри M3 седан и M4...

Няма коментари към тази новина !