Честита пролет !

20.03.2012 09:30 | Видян 2276 пъти

Честита пролет !

Днес точно в 7 часа и 14 минути настъпи астрономическата пролет. Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата.

Астрономически тя започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното, и завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември – в Южното полукълбо.

Днес и денят и нощта са равни по продължителност. В годината има две равноденствия – пролетно и есенно. Периодът между две едноименни равноденствия се нарича тропическа година.

Тя има приблизително 365,2422 слънчеви денонощия. Заради тази приблизителност всяка година равноденствието настъпва в различно време на денонощието. Всяка година се прибавят 6 часа напред.

Денят на Пролетното равноденствие се свързва с настъпването на Нова година за много народи – Иран, Афганистан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан.

В този ден светлината и тъмнината се разделят по равно.

Според българските вярвания на първа пролет долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла.

В деня на астрономическата пролет времето ще бъде слънчево. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°.

източник: Всеки ден

И над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от север – североизток. Максималните температури ще са между 15 и 20°. Температурата на морската вода – около 4-6°. Вълнението на морето ще бъде 1-3 бала.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Booking.com предупреждава за до 900%...

Booking.com излезе с предупреждение, че изкуственият...

Преслава на 40

"Официално обявявам: вече имам 40 години опит в това да...

Няма коментари към тази новина !